Υπό την πίεση του ευρωσκεπτικισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει πλεονέκτημα από τα λάθη των δανειστών μας
Στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ενόψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, κυρίαρχη θέση κατέχει η νέα ρητορική περί ευρωπαϊκού λάθους στην «συνταγή» των μνημονίων -κάτι που πρωτίστως είχαν διαπιστώσει οι ιθύνοντες του ΔΝΤ και, σε μια σπάνια…κρίση αυτογνωσίας αλλά και ευθύτητας, άφησαν να διαρρεύσει προς τα έξω.
Στην χθεσινή ομιλία του στο Στρασβούργο, αλλά και κατόπιν, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να κάνει συχνότατες αναφορές στον λάθος «πολλαπλασιαστή», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη των όποιων στρεβλώσεων και αποτυχιών του προγράμματος στους «εγκεφάλους» των δανειστών μας, από την στιγμή βεβαίως που ο ελληνικός λαός έπραξε τα συμφωνηθέντα και «στερήθηκε, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες του».
Αυτή αναμένεται να αποτελέσει και τον πυρήνα της μελλοντικής στρατηγικής που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει έναντι των δανειστών μας, μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: Μίλησε δύο φορές για λάθη τα οποία πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί περαιτέρω για θέματα υψηλότερης φορολογίας ή μικρότερων συντάξεων και άφησε «ανοιχτό» το κατά πόσο θα πρέπει το ΔΝΤ να υπάρχει ή όχι ως εταίρος στον χώρο των δανειστών.
Υπό την πίεση του ευρωσκεπτικισμού
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει, είτε αφορούν στη μείωση μισθών και συντάξεων είτε στην απελευθέρωση των απολύσεων, θα γίνουν σεβαστές από τους δανειστές μας λόγω της πίεσης που ασκούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες οι επερχόμενες ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού.
Όπως όμως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει στα χέρια της τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ούτε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ούτε για τους τρόπους κάλυψής του.
Το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι, λόγω των μεγάλων και σοβαρών ανοιχτών υποθέσεων της Δικαιοσύνης, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει σε «αχαρτογράφητα νερά».