Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ουγκάντα η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από ταραχές στ’ ανατολικά της χώρας. Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν να επικρατήσει ο επί μακρόν ηγέτης του κράτους αυτού της ανατολικής Αφρικής, Γιοουέρι Μουσέβενι, όπως και το κόμμα του στο κοινοβούλιο.
Ικανή μερίδα πολιτικών αναλυτών χαρακτηρίζει εξασθενημένη και διαιρεμένη την αντιπολίτευση, αιτιολογώντας την πρόβλεψή της.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Μουσέβενι, περίπου 65 ετών, και όσους συμμαχούν μαζί του ότι σχεδίαζαν να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, στηρίζοντας τον ισχυρισμό και στην αισθητή καθυστέρηση της αποστολής του εκλογικού υλικού σε αριθμό εκλογικών τμημάτων κοντά στην πρωτεύουσα Καμπάλα.
“Είναι σκόπιμο το ότι μεγάλες ουρές εκλογέων ανέμεναν να φθάσει το εκλογικό υλικό σε πολλά τμήματα” γύρω από την Καμπάλα; διερωτήθηκε ο εκ των προεδρικών υποψηφίων, Άμπεντ Μπουανίκα, μιλώντας σήμερα σε ραδιοσταθμό.
Ένας οπαδός της αντιπολίτευσης, που βρέθηκε σε καθολικό ναό στην πόλη Μουκόνο, στα ανατολικά της Καμπάλα, είπε ότι “όση νοθεία κι αν κάνει ο Μουσέβενι, έχει στην πραγματικότητα χάσει την εξουσία”.
“Ψηφίζουμε την αλλαγή… θα κλέψει ψήφους η κυβέρνηση, αλλά ψηφίζουμε πολλοί εναντίον της”, τόνισε ο 37χρονος Ρόμπερτ Τσίμουλα.
Πάντως, κατά πολλές δημοσκοπήσεις σαφές προβάδισμα είχαν ο Μουσέβενι και το κόμμα του.
“Ψηφίζω τον Μουσέβενι, ζω στην εποχή του, δεν γνωρίζω άλλον που να ανέπτυξε την χώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η φοιτήτρια Λούσι Ακέλο.
Οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι διεκδικούν το ύπατο αξίωμα, ανάμεσά τους ο 54χρονος Κίζα Μπεσίγκιε, ο οποίος θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Μουσέβενι κι είχε θέσει υποψηφικότητα και το 2006. Έχει υπάρξει προσωπικός γιατρός του Μουσέβενι κατά την περίοδο που επεδίωξε να γίνει πρόεδρος, από το 1981 έως το 1986. Ο Μπεσίγκιε στηρίζεται από μικρά κόμματα και προειδοποιεί ότι θα ξεσπάσουν μεγάλες ταραχές “αν γίνει νοθεία”.
Ο Μουσέβενι δεσμεύθηκε να πατάξει τις ταραχές κι ήδη αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στην Καμπάλα και στα περίχωρά της.
Σύμφωνα με την τοπική Ερυθρά Ημισέληνο, στις εκλογικές ταραχές στ’ ανατολικά της χώρας, αναφέρθηκαν σχεδόν 80 τραυματίες.
Η Ουγκάντα κατέστη ανεξάρτητο κράτος μετά πολυετή βρετανική κατοχή εν έτει 1962. Έκτοτε είχε οκτώ προέδρους, ανάμεσά τους τον στρατηγό Ιντί Αμίν.
Στην εξουσία ο Μουσέβενι έφθασε με τη δύναμη των όπλων το 1986.
Την τελευταία 15ετία, οι εκλογές γίνονται κανονικά κι η οικονομία αναπτύσσεται. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική, φοιτά το 6% των παιδιών.
Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι επί Μουσέβενι οι φτωχοί, η πλειοψηφία, βλέπουν το χάσμα με τους πλούσιους να διευρύνεται και τονίζει ότι έχει ευνοηθεί τα μέγιστα με καίριες τοποθετήσεις στον κρατικό μηχανισμό η φυλή Μπανιανκόρε.
Εκτιμάται στο Λονδίνο ότι η χώρα έχει κοιτάσματα πετρελαίου 2,5 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου και κοιτάσματα φυσικού αέριου.
Τα οριστικά εκλογικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή το απόγευμα, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.