«H ελληνική ελίτ αρχίζει να νιώθει τον πόνο», είναι ο τίτλος άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», το οποίο επισημαίνει ότι, πλέον η αφρόκρεμα της χώρας μας παύει να είναι στο απυρόβλητο κι ότι δε γλυτώνει από τα σκάνδαλα.
Για την αμερικανική εφημερίδα, «πολλές φορές έχουν γίνει επικρίσεις για την αδικία των μέτρων λιτότητας τα οποία αύξησαν τη φορολογία και μηδένισαν τους λογαριασμούς και τα επιδόματα του μέσου Ελληνα, την ίδια στιγμή που η ελληνική ελίτ απέφευγε παρόμοια βάρη χωρίς να έρχεται προ των ευθυνών της για τον ρόλο που είχε στη δημιουργία αυτής της άσχημης κατάστασης».
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση, προς ικανοποίηση πολλών, έχει αρχίσει να αλλάζει, τονίζουν σε δημοσίευμα τους οι NYT υποστηρίζοντας ότι πλέον οι δικαστές ασκούν ανεξάρτητο ρόλο από τους πολιτικούς.
«Με θέληση, οι Ελληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίστασή τους και κυνηγούν τη διαφθορά σε μια βαθιά δεξαμενή τωρινών και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτοι», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα.
Οι αναλυτές προσθέτουν, ότι οι εισαγγελείς ταλαντεύονται περισσότερο από ποτέ καθώς οι Έλληνες νιώθουν στο… πετσί τους τα περισσότερα από τρία χρόνια λιτότητας ζητώντας τιμωρία για εκείνους που λεηλάτησαν τον κράτος και έσπρωξαν την Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία.
«Ο συνδυασμός της ισχυρής δημόσιας επιθυμίας για κάθαρση και η αδύναμη κυβέρνηση έδωσε στους εισαγγελείς πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από ό,τι είχαν στο πρόσφατο παρελθόν», υπογραμμίζουν οι «New York Times».
Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στις συλλήψεις του Δημήτρη Κοντομηνά, του Άγγελου Φιλιππίδη και αρκετών συνεργατών για την υπόθεση του ΤΤ, στη σύλληψη του Σωτήρη Εμμανουήλ για τις μίζες των υποβρυχίων επισημαίνοντας ότι, για πρώτη φορά, γίνεται έρευνα για σκάνδαλα σε εξοπλιστικά συμβόλαια, ενώ αναφέρονται και στην περίπτωση Λιάπη.
«Στην πρώτη γραμμή αυτής της επιχείρησης, βρίσκονται οι δύο κορυφαίες εισαγγελείς για την διαφθορά, η 52χρονη Ελένη Ράικου και η 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, γνωστή και ως “εξολοθρευτής” με αφορμή τις προσεκτικές και λεπτομερείς έρευνες της.
Και οι δύο συμπλήρωσαν την αναφορά που καταδίκασε τον Ακη Τσοχατσόπουλο», γράφουν οι NYT.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει επιβράβευση των προσπαθειών του δικαστικού συστήματος.
«Ακόμη και εάν υπάρχει έκρηξη σκανδάλων, δε γίνονται προσλήψεις αφήνοντας μόλις τέσσερις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, με τις υποθέσεις να είναι υπερβολικά πολλές», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει παράλληλα πως «σε ένα γραφείο, τα τηλέφωνα έχουν όριο στις διεθνείς κλήσεις, υποχρεώνοντας τους αξιωματούχους που θέλουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, να παίρνουν τηλέφωνα από τα κινητά τους με δικό τους κόστος».