Για «επιπτώσεις» στις σχέσεις με την Ουκρανία και πιθανή «ανάληψη δράσης» κατά της χώρας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το Κίεβο, οργισμένη για τους πρώτους θανάτους από πυρά στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα [βλ. σχετικά: Πεδίο μάχης το κέντρο του Κιέβου].
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει σοκαριστεί από τους θανάτους.
«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις» στις σχέσεις με την Ουκρανία.
Ο Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε σε πιθανές κυρώσεις, λέγοντας ότι είναι «πρώιμο» να πει κανείς ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές. «Θα πρέπει να αποφασιστούν συνολικά» από την ΕΕ, πρόσθεσε.
Ο ίδιος ζήτησε από «όλες τις πλευρές να αποφύγουν» τη βία και «να λάβουν μέτρα που θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε στην «θεμελιώδη ευθύνη των ουκρανικών αρχών να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δεσμευθεί σε έναν πραγματικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών».
Εισαγγελείς επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι οι σοροί δύο ατόμων που βρέθηκαν νεκροί κοντά σε σημείο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, έχασαν τη ζωή τους από πραγματικά πυρά.
Ιατρικές πηγές είχαν νωρίτερα αναφέρει ότι ένας τρίτος άνδρας πέθανε όταν έπεσε από ψηλό σημείο κοντά σε αθλητική εγκατάσταση στο σημείο των συγκρούσεων, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι ο άνδρας επέζησε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν διαθέτει πραγματικά πυρά και δήλωσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το συμβάν. Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως «τρομοκράτες».
Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, με ανακοίνωσή της «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη «ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία όπως μέχρι σήμερα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.
Μιλώντας στο περιθώριο της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, ο Μπιλντ είπε ότι δεν βλέπει σημάδια επιθυμίας της ουκρανικής κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία για να του εκφράσει την ανησυχία του για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Από την πλευρά της, η Ρωσία κατήγγειλε ξανά τις «ξένες επεμβάσεις» στις υποθέσεις της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «ακραία» αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το Σύνταγμα.