Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, προκαλώντας εν μέσω πανικού την πρώτη «άμεση» επέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το τουρκικό νόμισμα πέρασε το λεγόμενο ψυχολογικό όριο των 2,29 λιρών έναντι του δολαρίου και των 3,11 λιρών έναντι του ευρώ, αλλά η κατάσταση μεταστράφηκε κατά τι μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, με την συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,2709 έναντι του δολαρίου και στο 1 προς 3,0998 έναντι του ευρώ στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).
Ως σήμερα η κεντρική τράπεζα προτιμούσε να παρεμβαίνει προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας με πωλήσεις συναλλαγματικών της διαθεσίμων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανά ημέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάσχεση της πτώσης του εθνικού νομίσματος, το οποίο πλήττεται από το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, το οποίο έχει ξεσπάσει εδώ κι ένα μήνα και συνταράσσει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.
«Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που η κεντρική τράπεζα παρενέβη απευθείας στις αγορές και απαίτησε από τις τράπεζες να πωλήσουν (ξένα) νομίσματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος της Finansbank.
Χθες Τετάρτη οι τουρκικές αρχές είχαν πωλήσει 2,5 δισεκ. δολάρια που διακρατούσαν υπό μορφή δεκαετών αμερικανικών ομολόγων.
Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχανε σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι 0,56% και υποχωρούσε στις 66,987,31 μονάδες.
Αντίθετα με τις προσδοκίες—και τις πιέσεις—των αγορών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Μολαταύτα οι αναλυτές αναμένουν ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας 2,35 προς 1 έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο.