Η νέα παταγώδης διάψευση των προσδοκιών προϊδεάζει για νέα «χτυπήματα» στις τράπεζες
Σοκ προκάλεσε στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η αποκάλυψη ότι η Deutsche Bank υπέστη κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι ζημιές αυτές προϊδεάζουν για ένα νέο γύρο εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη και πολλοί στοιχηματίζουν κιόλας στα ονόματα των τραπεζών που θα υποστούν τα επόμενα μεγάλα «χτυπήματα».
Οι ευρωπαϊκές αρχές, που προσπαθούν να κλείσουν επιτέλους το κεφάλαιο της κρίσης, δουλεύουν πάνω σε ένα νέο γύρο λεπτομερούς και σε βάθος εξέτασης των βιβλίων των τραπεζών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο έτος. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι κρυμμένες και επαπειλούμενες ζημιές και να αναγκαστούν οι τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να καλύψουν μελλοντικές απώλειές τους από «κόκκινα» δάνεια. Όπου είναι αναγκαίο, κάποιες θα αναγκαστούν να αντλήσουν και νέα κεφάλαια.
Οι ζημιές της Deutsche Bank ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές ως μία αντίδραση της τράπεζας εν αναμονή αυτής της εξέτασης από τις αρχές. Η τράπεζα, μάλιστα, αναγκάστηκε να επισπεύσει κατά μία εβδομάδα τουλάχιστον την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, ως αποτέλεσμα άρθρου της Wall Street Journal που προανήγγελλε τις άσχημες επιδόσεις της. Τελικά, οι ζημιές ανακοινώθηκαν αργά την περασμένη Κυριακή, με τη μετοχή της Deutsche Bank να χάνει πάνω από 5% τη Δευτέρα.
Οι ζημιές, που διέψευσαν παταγωδώς τις προσδοκίες της αγοράς για κέρδη περίπου 700 εκατ. ευρώ, αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στη διοίκηση της τράπεζας, υπό τους συν-διευθύνοντες συμβούλους Anshu Jain και Juergen Fitschen.
Πρόκειται για την τρίτη φορά στα πέντε τελευταία τρίμηνα που τα αποτελέσματα της Deutsche Bank ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Και η τράπεζα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, αντιμετωπίζει μια σειρά κυβερνητικών ερευνών γύρω από τις δραστηριότητές της και εκείνες των υπαλλήλων της.
Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Deutsche Bank, προσπαθώντας να λειτουργήσουν προληπτικά, εν όψει των ελέγχων των αρχών.
Περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν στον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού τους και τα stress tests της ΕΚΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο αντέχουν οι ισολογισμοί τους σε μια οικονομική και χρηματοοικονομική καταιγίδα.
Μια σειρά τραπεζών δείχνουν να κινούνται προληπτικά. Η αυστριακή Raiffeisen Bank, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, μέσω της πώλησης μετοχών. Στη Βρετανία, η Royal Bank of Scotland έχει προειδοποιήσει ότι θα διαγράψει δάνεια αξίας 4,5 δισ. στερλινών όταν θα ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, μέσα στο Φεβρουάριο. Αλλά και ένα μεγάλο μέρος των ζημιών της Deutsche Bank προήλθε από τα χρήματα που θέλησε η τράπεζα να βάλει στην άκρη (689 εκατ. ευρώ), προκειμένου να απορροφήσει μελλοντικές ζημιές από δάνεια.