Δεκατρείς Μαροκινοί μετανάστες σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Ρώμη έραψαν για δεύτερη φορά τα στόματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη διάρκεια της κράτησής τους, σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας χωρίς κανείς να τους έχει εξηγήσει τίποτε και χωρίς να γνωρίζουν την τύχη που τους περιμένει.
Οι αρχές της Ιταλίας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το κύμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και ταξίδεψαν διαμέσου της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου ως το νησί Λαμπεντούζα, συχνά υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και ανεπαρκή πλεούμενα σε κακή κατάσταση.
Στο μικρό ιταλικό νησί έφθασαν το 2013 πάνω από 40.000 άνθρωποι.
Το μεταναστευτικό συνεχίζει εξάλλου να αποτελεί το πεδίο μιας ανελέητης πολιτικής μάχης.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής. Το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά επιτίθεται από την δική του πλευρά στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά «γενναιόδωρη» έναντι των προσφύγων, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Οι δεκατρείς Μαροκινοί, που έφθασαν στην Ιταλία τον Οκτώβριο και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Πόντε Γκαλερία τον επόμενο μήνα, έραψαν τα στόματά τους το βράδυ του Σαββάτου, επαναλαμβάνοντας μια μορφή διαμαρτυρίας στην οποία είχαν προβεί στα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.
«Παραμένουν σε πλήρη αβεβαιότητα, κανείς δεν τους έχει εξηγήσει τίποτε» δήλωσε η Γκαμπριέλα Γκουίντο, εκπρόσωπος της οργάνωσης LasciateCIEntrare, η οποία καταγγέλλει τις σκληρές συνθήκες κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής.
Η Γκουίντο, η οποία συνομίλησε με τους άνδρες, είπε ότι το κλίμα στα κέντρα κράτησης είναι τεταμένο, ενώ επισήμανε πως τα κέντρα αυτά έχουν σχεδιαστεί μόνο για σύντομη διαμονή των μεταναστών.
Οι μετανάστες «βρίσκονται σε κατάσταση στρες, οργής, έχουν χάσει κάθε πίστη. Αυτή είναι η μόνη μορφή διαμαρτυρίας που έχουν», εξήγησε.
«Είναι ένα πράγμα όταν πρέπει να το αντέξεις για έναν μήνα ή περίπου, και είναι πολύ διαφορετικό όταν πρόκειται για οκτώ, εννέα μήνες χωρίς καμιά ένδειξη για το πότε θα τελειώσει η κράτηση», πρόσθεσε η Γκουίντο.
Η προηγούμενη διαμαρτυρία των μεταναστών είχε συμπέσει με την δημοσίευση ενός βίντεο στο Διαδίκτυο που έδειξε γυμνούς μετανάστες στο κρύο την ώρα που τους ψέκαζαν με παγωμένο νερό για απολύμανση.
Οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών επισημαίνουν ότι αυτοί επιδιώκουν να φθάσουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παραμένουν παρά τη θέλησή τους καθηλωμένοι στο έδαφος της Ιταλίας.
Ο Μάσιμο Μπιτόντσι, γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά, υποστήριξε μολαταύτα ότι οι αρχές μεταχειρίζονται γενναιόδωρα τους μετανάστες σε σύγκριση με τους Ιταλούς που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της ύφεσης.
«Σε μια χώρα η οποία δεν έχει πόρους, αναρωτιέσαι τι υπηρεσίες χρειάστηκε να κόψει ο υπουργός Εσωτερικών για να προσφέρει αυτές τις παροχές στους μετανάστες», υποστήριξε ο γερουσιαστής.
Το κόμμα του έχει αντιταχθεί με σφοδρότητα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συμμαχίας του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για να πάψει να θεωρείται ποινικό αδίκημα η παράτυπη είσοδος μεταναστών στη χώρα.