Κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες όσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών τους θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά σε ερώτηση της Βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη.
Όπως σημειώνει ο Υφυπουργός στον Κώδικα Δεοντολογίας θα προσδιορίζονται οι όροι «συνεργάσιμος δανειολήπτης»» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» ώστε με βάση αυτούς να γίνονται αναδιαθρώσεις δανείων.
Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει οδηγίες προς τους δικαστές για τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2014 πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα είναι «το μόνο υπό σύσταση όργανο επιλαμβανόμενο θεμάτων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους».
Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα περιλαμβάνει τα αποδεκτά έξοδα διαβίωσης, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κατά των οφειλετών.
Επίσης θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, και σε αυτές θα αξιοποιούνται οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», των οποίων θα γίνεται χρήση κατά τη λήψη αποφάσεων των τραπεζών με παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής.
Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, όπως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ξεκαθαρίζουν στις απαντήσεις τους ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει οδηγίες στους Έλληνες δικαστές για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα.
«Δεν υπάρχει πρόθεση έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών», αναφέρει ο Θ. Σκορδάς και προσθέτει ότι «κανένα Υπουργείο δεν υποστηρίζει την έκδοση τέτοιων οδηγιών και σε ουδεμία διαβούλευση με την τρόικα έχουν προβεί προκειμένου να συμφωνηθούν τυποποιημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων».
Η Μ. Χρυσοβελώνη υπενθύμιζε στην ερώτησή της ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος έχει ζητήσει να υπάρξει ένα πλαίσιο ορισμών όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι διανειολήπτες» ως καθοδήγηση προς το Δικαστικό Σώμα.