Αγρότες της Ημαθίας προχώρησαν σε κατάληψη της Εφορίας Βέροιας, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το θέμα της τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια».
Στόχους τους είναι «να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην πολιτική ηγεσία εν όψει της αυριανής ψήφισης της τροπολογίας για τα φορολογικά θέματα των αγροτών», όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας».
Αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του φορέα προκειμένου να καθοριστεί η στάση των αγροτών της περιοχής.
«Το πιο πιθανό είναι να βγούμε στους δρόμους με τα τρακτέρ μας, από τη Δευτέρα», εκτίμησε ο κ. Λιολιόπουλος.
Την ίδια ώρα, αγρότες σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους σε δρόμους, ακολουθώντας τη γραμμή των Θεσσαλών, και τηρούν στάση αναμονής μέχρι οι συνδικαλιστές να δώσυον το «πράσινο φως» για στήσιμο μπλόκων.
«Το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της έκθεσης Agrotica (30/1-2/2), στη Θεσσαλονίκη. Δεν αποκλείεται, όμως, νωρίτερα να στήσουμε μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας και δεν εισακουστούν οι θέσεις μας”», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Ν.Δ. Πέλλας, Κώστας Τσαούσκας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αγρότες στον Έβρο και τη Ροδόπη.
Από την άλλη πλευρά, οι προσκείμενοι στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, τηρούν στάση αναμονής ενώ αντιπροσωπεία τους βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.
Ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών, ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα πρόκειται να γίνει στη Δράμα μια εκδήλωση αγροτών, με τη συμμετοχή του εφόρου της περιοχής και λογιστών, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις και να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.Την ίδια ημέρα θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν κινητοποιήσεις.
«Σε καμία περίπτωση ο αγροτικός κόσμος δεν ζητά να μην φορολογηθεί. Αυτό που διεκδικούμε είναι μια λογική και δίκαιη φορολόγηση. Η αύξηση του ορίου του τζίρου, τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 ευρώ, είναι μια καλή αρχή», είπε ο κ. Γκόντιας. Πρόσθεσε ότι «στη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των αγροτών θα επιδιώξουν μεταξύ άλλων να δοθεί “περίοδος χάριτος”, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι αγρότες για το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων -εξόδων και να μην είναι “βαρύς ο πέλεκυς” σε περίπτωση που σημειωθούν λάθη, πιθανότατα από άγνοια».