Ποιά πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ προς τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, είναι το θέμα της συζήτησης που έχουν απόψε οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Η βαρώνη Άστον προτίθεται εξάλλου απόψε να ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει τις προσεχείς μέρες μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου, που θα εξετάσει σφαιρικά το θέμα των εκτεταμένων λαϊκών εξεγέρσεων στη βόρεια Αφρική αλλά και τη Μέση Ανατολή. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, η συζήτηση θα εστιαστεί στους πέντε θεσμικούς τομείς – εκλογική μεταρρύθμιση, υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ και καταπολέμηση της διαφθοράς – ενώ στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή ενημέρωσης και ο συντονισμός της διεθνούς παρέμβασης.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών.
Σήμερα εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ, αναπτύχθηκε στην Ιταλία η αποστολή «Ερμής» της δύναμης της Frontex, που επιστρατεύθηκε για να ενισχύσει την προσπάθεια της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης.
Στην αποψινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στις περιπτώσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου, πιθανολογείται όμως ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Λιβύης. Όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα γνωστό, σε διάβημα κάλεσαν στην Τρίπολη οι αρχές της Λιβύης τον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ευρωπαϊκή ενθάρρυνση των διαδηλωτών. «Αν συνεχίσετε, τότε θα διακόψουμε τη συνεργασία μας για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης» ήταν το τελεσίγραφο που επεδόθη στον Ούγγρο διπλωμάτη. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογο τελεσίγραφο διεμηνύθη και στους άλλους ευρωπαίους πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα, σε μια κορύφωση της έκφρασης δυσφορίας προς την δήλωση της βαρώνης Άστον πως «πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης».
Η απειλή της Λιβύης «αγγίζει» ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά και άρα, η Ιταλία έχει ανάγκη τη συνεργασία της Λιβύης για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με καραβιές προσφύγων. Παρά ταύτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει» – «δεν μου επιτρέπω να τον ενοχλήσω γιατί στη χώρα του υπάρχουν εξελίξεις» ανέφερε.