Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV προειδοποίησε ότι ” η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας.”
Στην ίδια συνέντεξη υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της αστυνομίας εξαπλώθηκαν πλέον και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο Σαίφ, που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα.
Όπως είπε οι διαδηλωτές, που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.
Ο Σαίφ επίσης αναγνώρισε, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από Λίβυο αξιωματούχο, ότι η αστυνομία και ο στρατός, έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.
Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.
Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.
Τέλος προανήγγειλε τη σύγκλιση, τη Δευτέρα, του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει μία “ξεκάθαρη” ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ και κατά Καντάφι: 233 νεκροί
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν εχθές στην Τρίπολη με υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Μαρτυρίες αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για αυτοκίνητα και οχήματα που καίγονται. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή πρακτορεία, ακούγονται φωνές ανθρώπων στους δρόμους της πρωτεύουσας, που πολλά τμήματά της έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα την Νέα Υόρκη, εκτιμά πως ο απολογισμός τετραήμερων συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, στη Λιβύη, είναι μία εκατόμβη θυμάτων. Τουλάχιστον 233 νεκρούς βλέπει η ίδια οργάνωση και υποστηρίζει ότι πηγές από δύο νοσοκομεία της πόλης της Βεγγάζης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς μόνο την Κυριακή.
Απειλούν με διακοπή παροχής πετρελαίου
Εντωμεταξύ ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ” καταπίεση των διαδηλωτών “.
Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάλης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα, μιας από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη, είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα, ” εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα “.
Ανησυχία σε Ε.Ε. και Λευκό Οίκο-Διεθνείς Αντιδράσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους…Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται”, αναφέρεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό μήνυμα του υιού του Καντάφι, Σαίφ, ” ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες “.
Παράλληλα , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Καντάφι ώστε να μετρηθούν, ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ, αναμένουν “διευκρινήσεις” για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC.
Στην αραβόφωνη υπηρεσία του, το BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών. Το BBC επιβεβαίωσε στο Ρόιτερ ότι μίλησε με τον Λίβυο διπλωμάτη.
Μέχρι τώρα η πρεσβεία της Λιβύης στο Νέο Δελχί δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Φέρνουν πίσω τους υπηκόους τους Γαλλία-Σουηδία
Η Σουηδία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη “μέχρι νεωτέρας”, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη κατάσταση χάους στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 40 με 50 Σουηδοί ζουν στη βορειοαφρικανική χώρα. Περίπου 40 Λίβυοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στη Στοκχόλμη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο υπουργός είπε όταν 30 Γάλλοι έφυγαν από τη Βεγγάζη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων, και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Τρίπολη.
“Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα πράγματα ώστε τα γαλλικά σχολεία να κλείσουν τώρα και καλούμε τους Γάλλους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Τρίπολη και γενικά στη Λιβύη να γυρίσουν στη Γαλλία”, είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Σχεδόν 750 Γάλλοι ζουν στη Λιβύη, είπε ο Βοκιέ διευκρινίζοντας ότι “επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση απειλή” γι αυτούς.
Απομακρύνουν του εργάτες τους οι διεθνείς επιχειρήσεις
Παράλληλα η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία Statoil άρχισε να απομακρύνει τους “λιγοστούς” ξένους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη εξαιτίας των βιαιοτήτων που σημειώνονται στη χώρα. “Η τοπική μας έδρα, στην Τρίπολη, έκλεισε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Μπάαρντ Γκλαντ Πέντερσεν. “Οι λίγοι ξένοι εργάτες μας έχουν ήδη εγκαταλείψει ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα”, είπε. Στη Λιβύη η Statoil κατέχει μερίδια σε δύο πετρελαιοπηγές, στο Μαμπρούκ και στο Μουρζούκ.
Στο Λονδίνο η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της στη Λιβύη. Ο βρετανική πετρελαϊκή εταιρία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους.
Ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica ανακοίνωσε ότι “οι λιγότεροι από δέκα ξένοι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τη Λιβύη”.
Ο ιταλικός όμιλος ΕΝΙ, πρώτος στην παραγωγή υδρογονανθράκων στη Λιβύη, δραστηριοποιείται στη Λιβύη από το 1959 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στη χώρα. “Δεν υπάρχει αλλαγή στην παραγωγή. Οι ξένοι εργαζόμενοι που ανήκουν στο προσωπικό μας επί του παρόντος παραμένουν στη χώρα”.