Για εντελώς διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση η αναταραχή σε Κίνα, Αργεντινή, Τουρκία
Εκ πρώτης όψεως, οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, έπειτα και από τα απογοητευτικά στοιχεία του σχετικού δείκτη PMI, ευθύνονται για το πρόσφατο ξεπούλημα που συντάραξε τις αναδυόμενες αγορές. Όμως, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, οι λόγοι αυτού του γύρου αποστροφής του ρίσκου είναι πιο σύνθετοι.
Πέραν των φόβων για μια ανώμαλη προσγείωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, οι αγορές επηρεάστηκαν από την απόφαση της Αργεντινής να εγκαταλείψει την πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος καθώς και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη μείωση του τυπώματος χρήματος από τη Fed.
Το πέσο της Αργεντινής βρίσκεται «στο τιμόνι» της βουτιάς των νομισμάτων του αναδυόμενου κόσμου, υποχωρώντας σχεδόν κατά 20% έναντι του δολαρίου σε μία εβδομάδα. Τα νομίσματα της Ν. Αφρικής, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας ακολούθησαν στην πτώση, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ετών. Για κάποια από αυτά τα νομίσματα, τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα αποτελούν πράγματι τη βαθύτερη αιτία του ξεπουλήματος. Και αυτό γιατί η Βραζιλία, η Ν. Αφρική και η Ρωσία ποντάρουν πολλά στην εξαγωγή των πρώτων υλών τους στην Κίνα.
Αντίθετα, η κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο συνδέεται περισσότερο με εσωτερικά αίτια. Η κεντρική τράπεζα της χώρας περιόρισε τη στήριξη του νομίσματος, προκειμένου να σώσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της, τα οποία βρίσκονται στα χαμηλά επτά ετών. Η κρατική παρέμβαση στην οικονομία και ο οικονομικός λαϊκισμός που εφαρμόζει η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Kirchner, ακολουθώντας τα βήματα του εκλιπόντος συζύγου της, που κατείχε την προεδρία πριν από αυτή, υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και πυροδοτούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Όσο για την Τουρκία και την πτώση της λίρας, σε αυτή την περίπτωση, το πιο άμεσο πρόβλημα είναι… made in USA. Η μείωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Fed αποτελεί κακό νέο για μια χώρα με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο καλείται να χρηματοδοτήσει μέσω εισροών κεφαλαίων.
Το sell off στις αναδυόμενες αγορές επιτείνεται από τη μαζική έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που τοποθετούνται σε αυτή την επενδυτική κατηγορία. Μέσω των ETFs, οι ρευστοποιήσεις αγγίζουν όχι μόνο τις χώρες και τις αγορές που έχουν κάποιο λόγο να ανησυχούν από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, αλλά όσες έχουν την ατυχία –σε αυτή την περίοδο, τουλάχιστον- να συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες.
Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου, οι εκροές από τα αμερικανικά funds που τοποθετούνται σε μετοχές του αναδυόμενου κόσμου άγγιξαν τα 422,41 εκατ. δολάρια. Ήταν η έκτη εβδομάδα εκροών, στις τελευταίες επτά, δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters Lipper.