Μήνυμα στήριξης προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, που δοκιμάζονται την περίοδο αυτή από τους σεισμούς, έστειλαν από το βήμα της Ειδικής Εκδήλωσης για τη Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, καθώς και η Επίτροπος Αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία κ. Μαρία Δαμανάκη.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, τη λεγόμενη ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για την ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τις πρωτοβουλίες τόσο της Ελληνικής Προεδρίας όσο και της Ιταλικής που θα αναλάβει τα ηνία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο και πρόσθεσε ότι απευθύνεται τόσο στην κοινωνία των πολιτών όσο και στην αγορά.
Μάλιστα, σημείωσε την ανάγκη «να θεμελιώσουμε σωστά αυτή την πρωτοβουλία», ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό κίνητρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς επίσης και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Αυτό σημαίνει και ανακήρυξη και οριοθέτηση και των θαλασσίων ζωνών όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Με αφορμή την ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την προστασία της Μεσογείου από τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εγγυήσεις θεσμικές και επιστημονικές πως πράγματι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής -Ιονίου, η οποία ολοκληρώθηκε με την Διακήρυξη των Αθηνών, όπου διατυπώθηκε και η αποφασιστικότητα για ανάδειξη της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου σε μακρο-περιφέρεια.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε τη σημασία της τρίτης αυτής μακροπεριφερειακής στρατηγικής της Ευρώπης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για πολιτικές δεσμεύσεις, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό οι συμμετέχουσες χώρες να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη μακροπεριφερειακή προσέγγιση.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι τριάντα χρόνια πριν όλα αυτά θα φαίνονταν αδύνατα, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε κάτι που θα αντέξει στο χρόνο».
Ο κ. Χαν σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα κονδύλια για αυτή την πρωτοβουλία, αλλά υποστήριξε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα κονδύλια.
Μάλιστα, κατέληξε με την ευχή να αποτελέσει η σημερινή ημέρα ένα νέο ξεκίνημα για ένα νέο μέλλον και πρόσθεσε ότι η επιτυχία της στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο αφορά όλους και εξαρτάται από όλους.
Η Επίτροπος για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις κ. Μαρία Δαμανάκη έκανε λόγο για μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι βιώσιμες οι προτάσεις για την προώθηση αυτής της μακρο-περιφερειακής προοπτικής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη γαλάζια-θαλάσσια ανάπτυξη υπογραμμίζοντας τα οφέλη της για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου και παράλληλα σημείωσε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.