Ως πιθανά εφικτά μέτρα αναφέρει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ την παράταση των δόσεων και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης προς την Ελλάδα, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους.
«Εάν οι προσπάθειες της Ελλάδας έιναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της, κάτι που θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο για τους προϋπολογισμούς του 2013, πιστεύω ότι θα ήταν δικαιολογημένη μία συμπληρωματική προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών» ανέφερε ο Ζ.Κ.Τρισέ μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.
Επαναλαμβανόντας πως ο ίδιος «δεν υπήρξε ποτέ υπέρμαχος της διαγραφής δημόσιου χρέους», ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ λέει ότι «η χρονική παράταση των δόσεων και η μείωση των επιτοκίων θα μου φαίνονταν εφικτά πιθανά μέτρα».
Στη συνέντευξή του, ο Ζ.Κ.Τρισέ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αποκατάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ισορροπιών της. Το πακέτο στήριξης, αναφέρει, δόθηκε ώστε «η εξισορρόπηση, που είναι πάντοτε πολύ δύσκολο όταν ξεκινάμε με μεγάλο έλλειμμα, να γίνει σε συνθήκες λιγότερο δραματικές και περισσότερο προοδευτικές από ό,τι εάν δεν υπήρχε βοήθεια».
Υπερασπιζόμενος την τακτική που έχει κρατήσει η ΕΚΤ από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σημέρα, ο Ζ.Κ.Τρισέ αναφέρει επίσης ότι το κούρεμα του 2012 «φυσικά μπορεί να επικριθεί από τις πλευρές πιστωτών και δανειστή, αλλά οι ληφθείσες αποφάσεις ήταν ισορροπημένες».