«Φωτιές» ανάβει ο η Eurostat στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – τροϊκανών
«Βόμβα» στα… σκληροπυρηνικά θεμέλια της λογικής των τροϊκανών αποτελεί η από του βήματος της Βουλής ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι το 2013 ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης, όπως τον υπολογίζει η Eurostat, κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ.
Κι αυτό γιατί, από την στιγμή που η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί από τους δανειστές μας, για το 2014, όλα δείχνουν πως τώρα η ευκαιρία για να ανοίξουν οι συζητήσεις περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθίσταται περισσότερο «δυνατή» από ποτέ.
Βεβαίως, το ερώτημα που θέτουν οι ελεγκτές της τρόικας και ακόμη παραμένει αναπάντητο, είναι το εάν στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται και οι μεταφορές κερδών από τη διαχείριση ελληνικών ομολόγων που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τους αριθμούς του 2013. Με βάση το δικό της πρόγραμμα, απαιτείται να μην προσμετρηθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα ποσό γύρω στα δύο δισ. ευρώ που μπήκαν στα ελληνικά ταμεία από τη μεταφορά κερδών από διαχείριση ελληνικών ομολόγων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με την τρόικα, μπορεί να είναι κάτω από δύο δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είναι πρόθυμη (και το κάνει) να συνυπολογίσει το εν λόγω ποσό, εφόσον αυτό ήδη βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία.
Στο θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί ούτως ή άλλως «έκπληξη», δεν συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 6,1 δισ. ευρώ για το κράτος και περί το 1 δισ. ευρώ για τους άλλους φορείς. Στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν αποτυπώνεται η διαφορά των εσόδων του κράτους, των δημοσίων οργανισμών, των Ταμείων και των ΟΤΑ, τα οποία για πρώτη χρονιά ξεπέρασαν τις ετήσιες δαπάνες.
Η ελληνική Οικονομία σταθεροποιείται
Αυτό που ουσιαστικά μετράει είναι ότι, πέρα από την διαφωνία Ελλάδας – τρόικας, περί του ποια κονδύλια μετρώνται στο πρόγραμμα (μνημόνιο) και ποια μετρά η Eurostat, αλλά και ποια κονδύλια θα μπουν στο 2013 και ποια θα παραμείνουν ως «μαξιλάρι» για το 2014, το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Ο ισολογισμός του 2013 (ακόμη και αν συμπεριληφθούν οι τόκοι) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε αισθητά κάτω από το 3% του ΑΕΠ (ο όρος της Συνθήκης του Μάαστριχτ).
Επομένως η ελληνική οικονομία, δημοσιονομικά τουλάχιστον, σταθεροποιείται.
Τα στοιχεία που ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στην Βουλή ήταν γνωστά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από την 1η τρέχοντος μηνός, αλλά και στην τρόικα από την 5η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, οι δανειστές μας έσπευσαν να στείλουν στην Αθήνα ειδικό κλιμάκιο για να μελετήσει και να πιστοποιήσει τα στοιχεία που τους παρείχε η ελληνική πλευρά.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να απελευθερωθούν οι δόσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, και αφετέρου να απορριφθούν και επίσημα τα όποια σενάρια της τρόικας για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2014. Μάλιστα, στην «φαρέτρα» του, το οικονομικό επιτελείο του κ. Σαμαρά διαθέτει και το ικανοποιητικό αποτέλεσμα εσόδων τού Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με το οποίο το πρωτογνές πλεόνασμα έφτασε τα 811 εκατ. ευρώ (έσοδα άνω των 4,5 δισ. ευρώ.
Με το «βλέμμα» στο κούρεμα
Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των συζητήσεων περί ελάφρυνσης του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, εντός του Απριλίου –κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως μετά την επισημοποίηση των στοιχείων τα οποία σήμερα συζητούνται σε όλη την Ευρώπη από τη Eurostat. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου λήξης των δανείων της κρατικής βοήθειας και μείωση του κόστους δανεισμού, μέσω της μείωσης των επιτοκίων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Φρανκφούρτη, ενημέρωσε τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΚΤ για τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις. Θεωρεί ότι το τελικό νούμερο για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 3,9 δισ. ευρώ και πάντως μεγαλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι πριν από τις ευρωεκλογές θα υπάρχει σαφές μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ότι «το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει» και, όπως όλοι παρατηρούν, αυτό αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από λάθος σε λάθος η τρόικα
Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Σταϊκούρας συμφωνούν ότι η εκ μέρους της Ελλάδας αποδοχή των εκτιμήσεων της τρόικας κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, περί δημοσιονομικού κενού 700 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ το 2014, θα ήταν καταστροφική. Και οι δύο σημειώνουν με έμφαση ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2013 επιβεβαίωσαν την αισιοδοξία και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς που επέμενε ότι δεν χρειάζονται άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Διότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η τρόικα, μετά το μεγάλο λάθος με τους πολλαπλασιαστές στην αρχή του Μνημονίου, αλλά και την εκτίμηση για το βάθος της ύφεσης, το φθινόπωρο υπέπεσε και σε τρίτο μεγάλο λάθος, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013.
Τώρα πια την κατάσταση πήρε στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος, αφού ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση ώστε, έως το τέλος Φεβρουαρίου, να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν (μέχρι τα μέσα Μαρτίου) όλα τα νομοσχέδια που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία. Αυτά -μεταξύ άλλων- είναι η απελευθέρωση των Αγορών σύμφωνα με τις συστάσεις ΟΟΣΑ, η αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και οι βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων. Σε αυτά τα ζητήματα πλέον περιορίζονται και τα προαπαιτούμενα της τρόικας, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της και να εγκρίνει την καταβολή των επομένων δόσεων.
Προσεχώς εκλογές
Πέραν τούτων η κυβέρνηση έχει πλέον τη βάση για να υποστηρίξει πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές ότι «η οικονομική πολιτική απέδωσε καρπούς» και ότι το στοίχημα τώρα βρίσκεται στην επιστροφή της ανάπτυξης.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δημιουργεί νέα δεδομένα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πλέον υιοθετεί την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, όπως επανέλαβε τη Δευτέρα το βράδυ ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης. Γενικό «μότο»του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι η «επαναρρύθμιση του χρέους».