Η έξαρση της βίας στον αραβικό κόσμο, ιδίως στη Λιβύη, κάνει τα διεθνή χρηματιστήρια να τρέμουν, τους βασικούς τους δείκτες να υποχωρούν κατά μεγάλη πλειοψηφία σαφώς σήμερα, ενώ συγχρόνως εκτοξεύει την τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού 159 λίτρων του αργού πετρελαίου, δεδομένων των φόβων ομαλής παράδοσής του στο άμεσο κιόλας μέλλον.
Το Τόκιο -1,78% , το Χονγκ Κονγκ -2,11%, η Σαγκάη -2,62%, το Παρίσι -1,15%, το Λονδίνο -0,30%, η Φρανγκφούρτη -0,05%, το Μιλάνο -1,06% μετά το -3,59% χθες, ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς -0,89% (προερχόμενος από αργία) κι ο Nasdaq -1,74% περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Η αιματηρή κλιμάκωση στη Λιβύη, χώρα του ΟΠΕΚ με κοιτάσματα 42 δισ. βαρελιών αργού στο υπέδαφός της, μπορεί σύμφωνα με ειδήμονες να επαναφέρει τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά στην κατάσταση που κυριάρχησε σε αυτήν το θέρος του 2008, οπότε το βαρέλι για την άμεση παράδοση άγγιξε προσωρινά τα 150 δολάρια. Ήδη, το βρετανικό αργό Βόρειας θάλασσας, το Μπρεντ, κυμαίνεται αργά σήμερα η άμεση παράδοση σε στενά όρια γύρω από τα 108 δολάρια, επίδοση ανάλογη του φθινοπώρου του 2008.
Ο ΟΠΕΚ προσκαλείται να αυξήσει την παραγωγή του συνολικώς, πιθανώς θα συγκληθεί εκτάκτως μία σύνοδός του, ενώ ο πρώτος παραγωγός πετρελαίου διεθνώς και μέλος του, η Σαουδική Αραβία, δεσμεύθηκε σήμερα να πράξει τα επιβαλλόμενα από την έκτακτη κατάσταση, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Βέβαια η πολιτική βία πλήττει τουριστικά με τρόπο “αλυσιδωτό” όλη τη Βόρεια Αφρική, το τραπεζικό σύστημα των χωρών που επιχειρούν εκεί, τα χρηματιστήριά τους, τις αερομεταφορές τους, γενικά μία μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεών τους.
Στο Παρίσι, η μετοχή της κοινοπραξίας “Αιρ Φρανς-KLM” είχε σήμερα υποχώρηση τιμής σε ποσοστό 3,04% κάτι που, συνδυασμένο με τη διαγραφόμενη αύξηση τιμής καυσίμου, προκαλεί εύλογες ανησυχίες.
Το ευρώ σταθεροποιήθηκε στο 1,37 δολάριο ΗΠΑ. Ρόλο “καταφύγιου” παίζουν το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός, καλά επιλεγμένα κρατικά ομόλογα, επισημαίνουν πηγές των διεθνών χρηματαγορών.
Ενδεχόμενη σαφής άνοδος της τιμής των καυσίμων θα μπορούσε να σταματήσει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας λόγω των πληθωριστικών εξάρσεων, εκτίμησε σήμερα Γάλλος ειδικός ανώνυμα.