Οι καταγγελίες του γνωστού συγγραφέα οικονομικών βιβλίων, Michael Lewis για το highly frequency trading
Το παιχνίδι στη Wall Street είναι «στημένο», προκειμένου να χάνει ο μέσος επενδυτής και να κερδίζουν οι high frequency traders, τα χρηματιστήρια και οι μεγάλες τράπεζες, ισχυρίζεται ο Michael Lewis, συγγραφέας του νέου βιβλίου “Flash Boys: A Wall Street Revolt”.
Το high frequency trading είναι η πρακτική στην οποία traders χρησιμοποιούν προγράμματα υπολογιστών που βασίζονται σε πολύπλοκους αλγόριθμους, προκειμένου να μπαίνουν και να βγαίνουν σε μετοχές και άλλες επενδύσεις, μέσα σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.
«Οι high frequency traders έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν την ταχύτητά τους για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα το οποίο λίγοι καταλαβαίνουν», είπε ο Lewis. Ουσιαστικά, έχουν ένα πλεονέκτημα με το οποίο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι «μικροί παίκτες», λέει ο συγγραφέας που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τα ζητήματα της κρίσης του 2008 και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Οι traders αυτοί «έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν την επιθυμία σου να αγοράσεις μετοχές της Microsoft, να τις αγοράσουν πριν από εσένα και να σου τις πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Το πλεονέκτημα της ταχύτητας που έχουν οι γρηγορότεροι traders παίζεται στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε κλάσματα του χιλιοστού του δευτερολέπτου», εξηγεί ο Lewis. Ουσιαστικά, όπως περιγράφει, οι traders αυτοί έχουν επενδύσει σε καλώδια πολύ υψηλών ταχυτήτων και μπορούν να κάνουν front running στις εντολές που δίνονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αφού οι δικές τους εντολές εκτελούνται πολύ γρηγορότερα από ό,τι εκείνες των κοινών επενδυτών, που χρησιμοποιούν τις συμβατικές γραμμές.
Αλλά και ο Neel Kashkari, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών κατά τα διάρκεια της κρίσης του 2008 για λογαριασμό της Ουάσιγκτον και μετέπειτα διαχειριστής της PIMCO, προειδοποιεί ότι το high frequency trading εξελίσσεται σε παράγοντα ρίσκου για τα χρηματιστήρια.
«Φυσικά και πιστεύω ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί. Η ιδέα ότι το trading σε νανοδευτερόλεπτα ή μικροδευτερόλεπτα ωφελεί τον Αμερικανό καταναλωτή ή την αμερικανική οικονομία δεν με πείθει», λέει ο Kashkari. Και προειδοποιεί ότι εάν δεν ελεγχθούν, οι high frequency traders θα οδηγήσουν σε ένα νέο flash crash, όπως αυτό του Μαΐου του 2010, όταν ο Dow Jones έχασε 1.000 μονάδες και τις ανέκτησε μέσα σε 20 λεπτά. Τότε, η απότομη κίνηση του δείκτη είχε αποδοθεί σε traders που χρησιμοποιούν ισχυρά λογισμικά αλγορίθμων και καλώδια υψηλών ταχυτήτων. Ο Kashkari εκτιμά πως αυτού του είδους οι πρακτικές δεν κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν τα χρηματιστήρια, όμως, από την άλλη, δεν προσφέρουν αξία στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Ανησυχώ για την πολυπλοκότητα όλων αυτών των high frequency trades. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς πρόκειται να αλληλεπιδράσουν. Δεν φαντάζομαι ότι αυτό ήταν το τελευταίο μας flash crash», είπε ο Kashkari.