Δανεισμός ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ, έχει σημειωθεί στην αγορά παραγώγων, μετά και την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, σε μια στιγμή όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινά μπαράζ ελέγχων σε όλο το φάσμα των ανοικτών πωλήσεων.
Σε πρώτο πλάνο μπαίνει από τις αρχές η μετοχή της Πειραιώς, καθώς στις 16 Απριλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των τίτλων που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Έτσι το Τ+3 τρέχει από αύριο. Στόχος της εποπτικής αρχής είναι να προληφθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας με πωλήσεις τίτλων που δεν έχουν οι επενδυτές στην κατοχή τους.
Η απόφαση ελήφθη σε μια στιγμή όπου σύμφωνα με τα στοιχεία στην Τράπεζα Πειραιώς είχε σημειωθεί δανεισμός 50.906.741 μετοχών, ενώ στην Alpha Bank έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος των 99.575.181 μετοχών.
Στην περίπτωση της Πειραιώς και σύμφωνα με το Χ.Α. το 1.067.400 τίτλοι έχουν δανειστεί μέσω ΕΧΑΕ και οι 49.839.341 τίτλοι μέσω OTC.
Στην Alpha Bank, ο δανεισμός μέσω ΕΧΑΕ έφθανε τα 12.629.900 μετοχές, ενώ ο δανεισμός που είχε πραγματοποιηθεί μέσω OTC είναι 86.945.281 μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία συναλλαγών δανεισμού τίτλων μέσω OTC εμφανίζονται όπως δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν εκκαθαριστεί και έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και την προηγούμενη εργάσιμη μέρα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παραγώγων, ο υψηλός δανεισμός στους εν λόγω τίτλους μπορεί να οφείλεται σε ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία προχώρησαν σε “αναγκαστικές” τοποθετήσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς, λόγω αύξησης της στάθμισης των εν λόγω τίτλων σε διεθνείς δείκτες. Παράλληλα επέλεξαν τον δανεισμό μετοχών για αντιστάθμιση κινδύνου.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το συμβόλαιο της Πειραιώς τελεί υπό διαπραγμάτευση με discount σε σχέση με την τιμή της μετοχής στη spot Αγοράς. Πιθανές αιτίες η δυσκολία εύρεσης τίτλων ή φθηνού δανεισμού, ή και το άνοιγμα θέσεων short από χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στην ΑΜΚ.