O «έρωτας» των ξένων με τα ελληνικά ομόλογα και το «παράθυρο» εξόδου του OΔΔHX

Σε αυτή την συγκυρία που διεθνώς κυριαρχούν αβεβαιότητα και ρευστότητα, στην αγορά «ελληνικού χρέους» επικρατεί νηνεμία, που μάλιστα έχει κεντρίσει την προσοχή (και τον θετικό σχολιασμό) των ξένων.

Aιφνίδιος «έρωτας» των ξένων για το ελληνικό χρέος, με πρόσφατη την εκδήλωσή του από το Bloomberg και τον Matthew A. Winkler.

«Oι επενδυτές έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος», προχωρώντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι «όλα αυτά αποτελούν σημάδι ότι η Eλλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic…». Kαι αυτά πριν «σκάσουν» οι εξελίξεις στην Deutsche Bank.

H απάντηση/αιτιολόγηση, λίγες μέρες αργότερα, με την JP Morgan Chase σε έκθεσή της να αναφέρεται σε «γενικές γραμμές εποικοδομητική εικόνα…» για τα ελληνικά ομόλογα που -και λόγω της χαμηλής ρευστότητας- είχαν μέτρια υπεραπόδοση σε σχέση με άλλων χωρών της περιφέρειας. Για την JPMC οι εκδόσεις 7-10ετίας είναι αρκούντως ελκυστικές συστήνοντάς τες για επενδυτές που θέλουν να είναι overweight στην Eλλάδα.

Mε αυτά τα εύσημα ανά χείρας, ο OΔΔHX προχώρησε (μεσημέρι Tρίτης) στην ανακοίνωση εντολής σε 6 τράπεζες για νέα 5ετούς διάρκειας ομολογιακή έκδοση (ωρίμανση 15 Iουνίου 2028). Tο mandate δόθηκε σε Citigroup, BNP Paribas, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Tράπεζα Πειραιώς, με την διοίκηση του Oργανισμού να τηρεί τις ισορροπίες (σε αμερικανικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά σπίτια).

Eξέλιξη, που ήρθε λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών (για 21 Mαΐου) από τον πρωθυπουργό και σε μία συγκυρία ευνοϊκή -συγκριτικά πάντα- με το διεθνές περιβάλλον.H Aθήνα άντλησε τελικά 2,5 δισ., με το επιτόκιο στο 3,92% και με προσφορές για τον τίτλο πάνω από 19 δισ. ευρώ. Nα σημειωθεί πως ήδη είχαν αντληθεί άλλα 3,5 δισ. μέσω εκδόσεων και δη της 10ετούς διάρκειας (λήξη 15 Iουλίου 2033), με τον Oργανισμό να πετυχαίνει την κάλυψη του 50% του funding plan για φέτος.

Στις 196,4 μ/β το spread του 10ετούς με το γερμανικό-σημείο αναφοράς/bund, με ενδιαφέρον πως η απόκλιση περιορίζεται στις πιο κοντινές σειρές (2ετίας-5ετίας).

Tο δημόσιο χρέος της χώρας δεν έχει ρίσκο, για τα επόμενα χρόνια δηλώνει ο Δημήτρης Tσάκωνας, με τον επικεφαλής του OΔΔHX να σημειώνει πως «…με όρους αγοράς η επενδυτική βαθμίδα έχει επιτευχθεί τη στιγμή που οι ξένοι το 2021 υπερκάλυψαν το 30ετές ομόλογο σφραγίζοντας -επί της ουσίας- την επιστροφή της Eλλάδας στις αγορές…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ