Εγκράτεια συστήνει το έγκριτο οικονομικό περιοδικό The Economist, με τις προβλέψεις του για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μην είναι και πολύ αισιόδοξες. Μάλιστα, με άρθρο του, προειδοποιεί για επικείμενη θεαματική πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα, χαρακτηρίζοντάς τα ως φούσκα!
Όπως τονίζει, οι επενδυτές επιστρέφουν στα ομόλογα που κάποτε απέφευγαν, καθώς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην παρέμβαση της ΕΚΤ και το τύπωμα χρημάτων -κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την Ελλάδα η οποία κατάφερε, μόλις δύο χρόνια από την αναδιάρθρωση του χρέους της, να εκδώσει 5ετή ομόλογα με απόδοση κάτω από το 5%. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έπεσαν στο 3,11% -γεγονός που ενισχύει τις θεωρίες ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται στο τέλος της.
Δεν είμαστε στον «επίλογο» της κρίσης χρέους
Ωστόσο, μια τέτοια εκτίμηση, αν και είναι δελεαστική, είναι λανθασμένη, υποστηρίζει το The Economist, εξαιτίας του αποπληθωρισμού και του αυξημένου χρέους των χωρών.
«Με τις τιμές να μειώνονται σε αρκετές χώρες της περιφέρειας, το πραγματικό βάρος του χρέους ενισχύεται. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της πτώσης στις αποδόσεις των ομολόγων αντικατοπτρίζει την ελπίδα των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Ελπίδες που είναι πιθανό να διαψευστούν», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
Όπως εξηγεί, το βάρος χρέους μίας χώρας εξαρτάται από το πόσα χρωστάει, αλλά και από το χάσμα ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και τα πραγματικά επιτόκια που πρέπει να πληρώσει.
Σε κάθε περίπτωση οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν καλές επιδόσεις, καθώς η πλειοψηφία έχει δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν ήταν αρκετά δραστικές για να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης.
Επομένως, όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, ο αποπληθωρισμός θα επιμείνει και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω.