Κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών το κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου καθώς στην αγορά συναλλάγματος εντείνονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Η τιμή spot υποχώρησε στα 6.2467 έναντι του δολαρίου που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012.
Σημειώνεται, ότι το κινεζικό νόμισμα (που βρίσκεται σε αυστηρή σύνδεση με το αμερικανικό νόμισμα) έχει υποχωρήσει φέτος κατά 3% έναντι του δολαρίου. Κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η καθοδήγηση από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν πτωτικά. «Με την κεντρική τράπεζα να μη δίνει κάποιο σημάδι ότι θα σταματήσει την πτωτική πορεία του γουάν, οι επιχειρήσεις προβληματίζονται και πολλοί αρχίζουν να χτίζουν θέσεις δολαρίου για να χετζάρουν πιθανές απώλειες. Εξηγεί trader ευρωπαϊκής τράπεζας μιλώντας στο CNBC.
Οι εξελίξεις και από το μέτωπο της οικονομίας άλλωστε, δεν ήταν ενθαρρυντικές. Στις δραστηριότητες του κινεζικού κλάδου μεταποίησης καταγράφηκε συρρίκνωση για τέταρτο συνεχή μήνα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται τα σενάρια για διατήρηση της επιβράδυνσης του ΑΕΠ της χώρας και κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.
«Δεν θεωρούμε πως η ενίσχυση του ΡΜΙ συνιστά σημείο καμπής για την οικονομία και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τάση για την ανάπτυξη είναι πτωτική» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,4%. Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών, αλλά οριακά υψηλότερος των προσδοκιών.
Η Κίνα πάντως, προχωρά διστακτικά σε μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, αποφάσισε μείωση του ποσοστού υποχρεωτικής διακράτησης διαθεσίμων για ορισμένες τράπεζες της επαρχίας μεταξύ 0,5% και 2%. Η CCIC εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό αποδεσμεύεται ρευστότητα 110 δισ. γουάν, δηλαδή 17,64 δισ. δολ.