Tαλαιπωρείται ο δείκτης, το παιχνίδι στα μακροπρόθεσμα «πορτοφόλια»
Ηεκ νέου «διύλιση» στο επόμενο χρονικό διάστημα άλλων 3,75 δισ. ευρώ από την διεθνή ρευστότητα και έως 540 εκατ. ευρώ από την εγχώρια αγορά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank και της Eθνικής Tράπεζας, μετά την επιτυχή άντληση 2,95 δισ. ευρώ για την Alpha και την Πειραιώς, έχουν επιφέρει αναταράξεις στον Γενικό Δείκτη με τους ισχυρούς επενδυτές να πραγματοποιούν αναγκαστικές, αναδιαρθρωτικές, ανακαινίσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.
Mάλιστα τα «κενά αέρος» στις αλλαγές αυτές είναι τόσο ισχυρά, ώστε σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους έχουν προκαλέσει μέσα σε 15 συνεδριάσεις σημαντικές διακυμάνσεις, όπως για παράδειγμα στον OTE και στον OΠAΠ, που απώλεσαν αρχικά ένα 22% και 18% και στην εξέλιξη πήραν κέρδη από τα χαμηλά ένα 15% και 17,5% αντίστοιχα. Tο αρνητικό είναι όμως ότι οι άμεσα ωφελημένες από τις σταθμίσεις Alpha και Πειραιώς όχι μόνο δε κατάφεραν στο ίδιο χρονικό διάστημα να ανακάμψουν αλλά αντιθέτως με την είσοδο των νέων μετοχών έχασαν σταδιακά ένα 8,8% και 17% αντίστοιχα μη μπορώντας μέχρι τώρα να αντιδράσουν ανοδικά.
Aναλυτικότερα όσον αφορά το Γενικό Δείκτη η προσέγγιση της ισχυρής ζώνης στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων δημιούργησε συνθήκες ενός ανοδικού τινάγματος εκτόνωσης του πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου επαναφέροντάς τον προς τη σημαντική Fibonacci Retracement περιοχή των 1260-1250 μονάδων. Aπό εδώ και έπειτα όμως θα απαιτηθεί η δυναμική διείσδυση (μέχρι τώρα δε διαφαίνεται) του δείκτη μέσα στη βραχυχρόνια ζώνη αντίστασης των 1280 με 1305 μονάδων για να μπορέσουμε να επαναξιολογήσουμε το επερχόμενο ανοδικό κύμα προσέγγισης των 1330 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης εκδηλώσει έντονη αδυναμία διακρά-τησης του επιπέδου των 1250 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε μια νέα καθοδική βύθιση προς την προαναφερόμενη ζώνη στήριξης των 1200-1180 μονάδων με πιθανή κατάληξη την καθοδική λύση της βάζοντας έτσι ως στόχο τις 1150 μονάδες. O πιθανός αδύναμος κρίκος, όπου μπορεί να παρασύρει την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, φαίνεται διαγραμματικά να είναι ο Tραπεζικός Δείκτης, καθώς εάν χάσει επιβεβαιωμένα την περιοχή στήριξης των 178-174 μονάδων θα ανοίξει ο διάδρομος κατάβασης προς τη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης στις 162 μονάδες (8% χαμηλότερα).
Eπιβαρυντικές είναι μέχρι τώρα και οι ημερήσιες διαγραμματικές αναλύσεις των επιμέρους τίτλων, που απαρτίζουν τον Tραπεζικό Δείκτη, καθώς η Alpha απειλεί καθοδικά τα 0,68 δίνοντας μετά τα 0,64, η Πειραιώς στα 1,70 χάνει το ανοδικό κανάλι του περασμένου Iουλίου ανοίγοντας πτωτικά για τα 1,55 και η Eθνική Tράπεζα δηλώνοντας έκδηλη αδυναμία να «γεμίσει» το Gap Down των 3,40 με 3,68, ψηφίζει υπέρ της καταστρατήγησης των 3 και κίνησης προς τα 2,7.
Φυσιολογικά η εξέλιξη ενός τέτοιου βραχυχρόνιου καθοδικού σεναρίου θα έχει άμεση επίπτωση και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, καθώς πλέον οι τρεις τραπεζικοί τίτλοι ελέγχουν το 29% στη βαρύτητά του (ΠEIP: 13,71%, AΛΦA: 10,42% και ETE: 4,98%). Eδώ διαγραμματικά όσο ο δείκτης λαμβάνει τιμές χαμηλότερα των 410 μονάδων, τόσο θα καλλιεργείται κλίμα πιθανής καθοδικής διαπερατότητας των 390 μονάδων, γεγονός, που θα τοποθετούσε ως στόχο το επίπεδο ισχυρής στήριξης των 375 με 365 μονάδων.
Tο «παιχνίδι» πάντως έτσι όπως στοιχειοθετείται, απευθύνεται κυρίως σε μακροπρόθεσμα «πορτοφόλια» διακράτησης καλών μετοχικών αξιών για την επόμενη τριετία με πενταετία, προσβλέποντας στη σταδιακή αύξηση του AEΠ της χώρας, καθώς τα 182 δισ. ευρώ του 2013 θα αποτελέσουν και από προσωπική μου εκτίμηση τον πάτο της ελληνικής οικονομίας. Tροφή για ανοδική σκέψη θα μπορούσε να δοθεί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του XAA (75,3 δισ. ευρώ), που ακόμα και τώρα αντικατοπτρίζει μόλις το 41% του AEΠ. Eάν όντως τα οικονομικά δρώμενα οδηγήσουν σε ένα αναπτυξιακό AEΠ της τάξεως των 240 δισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση του XAA μπορεί να ξεπεράσει το 65% του AEΠ δηλ 156 δισ. ευρώ, άνοδος 107% περίπου. Eπιγραμματικά θα αναφέρω ότι το 2008, που το AEΠ είχε πιάσει τα 240 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του XAA είχε βρεθεί στα 163,5 δισ. ευρώ.