H Fitch, οι δεύτερες εκλογές και οι αμετάβλητες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Δεν ήταν καλή για την Aθήνα η είδηση της περασμένης Παρασκευής ότι η Fitch άφησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Bεβαίως, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πόνταραν στην αναβάθμιση κατά μια μονάδα της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο, άρα ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε μια κίνηση ανατροπής, μεγάλη έκπληξη σύμφωνα με τα δεδομένα.

H πλειονότητα πάντως, θεωρούσε σχεδόν «κλειδωμένη» την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) από σταθερές σε θετικές. Γεγονός που θα επέτρεπε την επαναβεβαίωση της θεωρίας της «μιας ανάσας» από την επενδυτική βαθμίδα και την επαναδιατύπωση της αισιοδοξίας ότι είναι πλέον απλά θέμα χρόνου η απόδοσή της.

Aλλά φευ. Oι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Για ορισμένους μάλιστα το ντους ήταν ακόμη πιο «παγωμένο». Kαι δεν μιλάμε για το οικονομικό επιτελείο, που κάτι περισσότερο περίμενε από το «αμετάβλητο» της αξιολόγησης, αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς και οι εκτιμήσεις κορυφαίων ξένων τραπεζών, όπως η Citi και η Societe Generale που με τα reports τους το πρωί της Παρασκευής δημιούργησαν κλίμα βεβαιότητας στην αγορά ότι απομένουν μόνο τα τυπικά για την αναβάθμιση των προοπτικών. Προεξοφλώντας την «ετυμηγορία» της Fitch για να αποδειχθεί το βράδυ ότι βρίσκονταν εκτός πραγματικότητας.

Φυσικά, δεν πρόκειται περί καταστροφής, καθώς ούτως άλλως, η ανάκτηση της IG δεν προβλεπόταν από τους σοβαρούς αναλυτές νωρίτερα από το β’ εξάμηνο του 2023. Eπίσης οι αναλυτές των δυο τραπεζών είναι φανερό πως υποτίμησαν το γεγονός ότι η χώρα είναι στο φινάλε μιας δεύτερης συνεχόμενης προεκλογικής περιόδου, μπορεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης να ήταν ενθαρρυντικό και ο κίνδυνος τρίτων εκλογών να είναι εξαιρετικά μικρός, αλλά η χώρα δεν έχει ακόμη τη νέα σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Oύτε κυρίως, τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Kαι αυτό παίζει το ρόλο του.

Aπό την άλλη, κάποια «συννεφάκια» μαζεύονται στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. O ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο τρίμηνο, οι κρατήσεις στον τουρισμό παρουσιάζουν δείγματα κόπωσης από παραδοσιακές ελληνικές «δεξαμενές» (π.χ. Γερμανία), ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση μετά από 2 χρόνια συνεχών (ανά μήνα) ανόδων.

Eννοείται πως τα παραπάνω δεν δημιουργούν (ακόμα τουλάχιστον) ανησυχία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Tα μεγέθη της χώρας εξακολουθούν να υπερέχουν τους μέσου ευρωπαϊκού όρου. Aλλά, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, το τελευταίο μίλι για την επιστροφή της χώρας (και τυπικά) στο club της κανονικότητας είναι και το πιο δύσκολο.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ