Τα διαμάντια χάνουν σημαντικά την αξία τους σύμφωνα με το CNBC.
Ειδικότερα, οι τιμές των διαμαντιών έχουν υποχωρήσει κατά 18% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι χαμηλότερες κατά 6,5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έναν παγκόσμιο δείκτη τιμών ακατέργαστων διαμαντιών (Global Rough Diamond Price Index). Και η αξία τους πρόκειται να κάνει περαιτέρω βουτιά, σύμφωνα με αναλυτές.
“Ένα φυσικό διαμάντι λίγο καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο 1 καρατίου κόστιζε 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σήμερα το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια”, δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, διευθύνων σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.
Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, σημείωσαν αύξηση της τιμής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού.
“Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν”, ανέφερε η εταιρεία Bain & Company σε έκθεσή της τον περασμένο Φεβρουάριο. “Είχαν κεφάλαια, μεταξύ άλλων, και από τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης και ήταν πρόθυμοι να το ξοδέψουν σε σημαντικά δώρα για τους αγαπημένους τους”, ανέφερε η εταιρεία.
Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να φάνε έξω, όλα αυτά τα χρήματα που περίσσευαν πήγαιναν σε είδη πολυτελείας και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry Ankur Daga.
Και όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μετριάζονται και διολίσθησαν σε μια “απότομη πτώση”, πρόσθεσε.
Ο ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό είναι επίσης παράγοντες που προκαλούν την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου.
Ένα “τέλειο υποκατάστατο”;
Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται προς τα διαμάντια Lab Grown, γνωστά και ως τεχνητά ή συνθετικά διαμάντια, δήλωσε ο Edahn.
“Το μερίδιο των πωλήσεων τέτοιων διαμαντιών σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια αυξάνεται. Το 2020, ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανέλθει στο 9,3%”, δήλωσε.
Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργούνται τα φυσικά διαμάντια.
Από χημικής, φυσικής και οπτικής άποψης είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται το “τέλειο υποκατάστατο”, δήλωσε ο Daga. Αλλά το κυριότερο, είναι πολύ φθηνότερα.
Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά για την επιλογή των δαχτυλιδιών για αρραβώνες.
“Το τεχνητό διαμάντι είναι δυσδιάκριτο σε σχέση με το φυσικό διαμάντι, και αν μπορώ να πάρω ένα μεγαλύτερο διαμάντι στην ίδια τιμή, γιατί όχι;”, δήλωσε ο 29χρονος Τζόναθαν Λοκ από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του με ένα τέτοιο δαχτυλίδι.
Οι τιμές των εργαστηριακών διαμαντιών έχουν κάνει “βουτιά”, δήλωσε ο Edahn Golan, διευθύνων σύμβουλος της Edahn Golan Diamond Research & Data, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 59% τα τελευταία τρία χρόνια.
“Πριν από τρία χρόνια, θα μπορούσες να αγοράσεις ένα ισοδύναμο προϊόν εργαστηριακής προέλευσης με έκπτωση 20% έως 30% σε σχέση με την τιμή ενός φυσικού διαμαντιού. Τώρα, η έκπτωση κυμαίνεται μεταξύ 75% και 90% κάτω από τις τιμές των φυσικών διαμαντιών”, δήλωσε ο Daga, αποδίδοντας τις φθηνότερες τιμές στα μηχανήματα που γίνονται πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή περισσότερων τεχνητών διαμαντιών.
Η βιομηχανία τεχνητών διαμαντιών, η οποία είναι ενεργοβόρα, έχει επίσης δει την αύξηση του ενεργειακού κόστους να υποχωρεί από το αποκορύφωμά της. “Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των τιμών”, πρόσθεσε ο Golan. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, η “βουτιά” θα μπορούσε να χτυπήσει πάτο λόγω του εργατικού κόστους.
“Το εργατικό κόστος εξακολουθεί να αυξάνεται, και η εργασία εξακολουθεί να είναι ένα πολύ κρίσιμο μέρος της παραγωγής διαμαντιών. Επομένως, υπάρχει κάπου ένα φυσικό κατώτατο όριο”, δήλωσε ο Daga, προσθέτοντας ότι μετά από μια πτώση 25% θα ακολουθήσει μια επίπεδη γραμμή.
Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια
Ακόμη, οι αναλυτές της αγοράς διαμαντιών δεν αναμένουν ότι οι κυρώσεις κατά του κορυφαίου παραγωγού διεθνώς, της Ρωσίας, θα οδηγήσουν σε σοβαρή αύξηση των τιμών.
Νωρίτερα τον Μάιο, η G7 συζήτησε για την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πρωτοστατεί στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική εταιρεία Alrosa.
“Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τις πωλήσεις διαμαντιών τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που έχασαν πέρυσι μετά τη διακοπή των συναλλαγών”, δήλωσε ο Zimnisky.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, ενώ ακολουθεί η Μποτσουάνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με το Diamond Registry.
Σύμφωνα με τον Edahn, η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την πώληση των διαμαντιών της παρά τις κυρώσεις, ειδικά αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές συνεχίσουν να προτιμούν στους πολύτιμους λίθους της Μόσχας.
“Χώρες όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η ΕΕ, δεν επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών. Έτσι, και πάλι, δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις”, σημείωσε.
Η Ινδία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο και τα ΗΑΕ.