Νευρικότητα μετά τις υπεραποδόσεις στην αγορά των ομολόγων «σκουπιδιών»
Νευρικοί έχουν αρχίσει να γίνονται οι επενδυτές στην αγορά των ομολόγων junk, αφότου υπερδιπλασίασαν τα χρήματά τους από το 2008. Το trading στα εταιρικά ομόλογα με το υψηλότερο ρίσκο (και κατ’ επέκταση τις υψηλότερες αποδόσεις) αυξάνεται, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται πρόθυμοι να πουλήσουν τους τίτλους που τους έχουν δώσει κέρδη 114% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο μέσος τζίρος της αγοράς αυτής αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 5% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ήταν η πρώτη αύξηση από το 2009.
Ποιος είναι ο λόγος αυτών των ρευστοποιήσεων; Ενώ εταιρίες όπως η Nuveen Asset Management εξακολουθούν να εντοπίζουν αξία στα junk εταιρικά ομόλογα, άλλα μεγάλα ονόματα των επενδύσεων, όπως τα Apollo Global Management, Marathon Asset Management και DoubleLine Capital εκτιμούν πως το ρίσκο σε αυτό το κομμάτι της αγοράς έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα υπήρξαν ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του πρωτοφανούς προγράμματος της Fed για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
«Βλέπω πολλές ενδείξεις της φούσκας του μέλλοντος. Συμφωνώ ότι δεν θα τη δούμε βραχυπρόθεσμα, αλλά όλες οι ενδείξεις του κινδύνου και μιας μελλοντικής κρίσης είναι εδώ», σημειώνει ο Marc Rowan, συνιδρυτής της ύψους 161 δισ. δολαρίων εταιρίας private equity, Apollo Global Management. Όπως εξηγεί ο διαχειριστής, τα επίπεδα του senior χρέους των επιχειρήσεων είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν το 2007, έστω και εάν το συνολικό χρέος είναι κάπως χαμηλότερο. «Επιστρέψαμε στα ίδια ακριβώς πράγματα που κάναμε στις αγορές πιστώσεων πριν την κρίση», λέει.
Και ο James Litinsky, ιδρυτής της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων JHL Capital Group, συμφωνεί πως οι αγορές ομολόγων έχουν χάσει το μέτρο, αφού διαπιστώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον χωρίς διακρίσεις. Η αγορά δανείζει σε όλους, χωρίς καμία προστασία του πιστωτή, σημειώνει, αναφερόμενος κυρίως στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων. «Έχουμε δει ξανά αυτό το έργο. Γνωρίζουμε πώς τελειώνει. Δεν γνωρίζουμε σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε – ίσως να έχουμε ένα χρόνο (ανόδου) ακόμα μπροστά μας, αλλά όπως γνωρίζουμε, όταν η ψυχολογία αλλάζει, αλλάζει πολύ γρήγορα», προειδοποιεί.
Ο Justin Slatky, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Shenkman Capital Management, συμφωνεί: «Σίγουρα βρισκόμαστε σε αυτό το μέρος του κύκλου όπου όλοι σπεύδουν να μπουν στις νέες εκδόσεις. Είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος δεν μελετά τα στοιχεία όπως προηγουμένως, όπως πριν από έξι μήνες». Όταν η αγορά φτάσει σε αυτό το σημείο, αυτό δεν σημαίνει πως η κατάρρευση είναι άμεση, όμως, κανείς πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός σε σχέση με τα ρίσκα που αναλαμβάνει, λέει.
Ο Joshua Harris, επίσης συνιδρυτής της Apollo, συμφωνεί πως η ποσοτική χαλάρωση της Federal Reserve οδηγεί τις τιμές σχεδόν όλων των αγορών σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική αξία τους. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι είναι υπερτιμημένοι, είπε.