Το ρούβλι ξεπέρασε το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, παρά το ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να ανακόψει την πτώση σταματώντας τις αγορές ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023.
Ειδικότερα, το ρούβλι υποχώρησε έως και τα 100,35 ρούβλια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος σύμφωνα με το Bloomberg, τοποθετώντας το στις τρεις χειρότερες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής. Η αξία του έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το αποκορύφωμά του τον Ιούνιο του περασμένου έτους, καθώς η ρωσική στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος και οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, μειώνουν τα έσοδα από τις εξαγωγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει να αγοράζει ξένο συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που τέθηκε σε εφαρμογή για να απομονώσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Η απόφαση αποσκοπούσε στη “μείωση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών”, ανέφερε.
Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί ένα ισχυρό ρούβλι, τονίζοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος.
“Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποκλίνει σημαντικά από τα θεμελιώδη επίπεδα και η ομαλοποίησή της αναμένεται στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν.
“Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού”, είπε, προσθέτοντας ότι “είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι”.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποδώσει την απότομη πτώση του ρουβλίου φέτος στη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Τα έσοδα των Ρώσων εξαγωγέων πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν στα 6,9 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 16,8 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η χαλάρωση των περιορισμών στη μετακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό οδήγησε επίσης σε επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν να μεταφέρουν κεφάλαια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου, ενώ απέκλεισε την παρέμβαση για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
“Δεν βλέπουμε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα” από την πτώση του ρουβλίου, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο υποδιοικητής της κεντιρκής τράπεζας Αλεξέι Ζαμπότκιν.