Οι Bitcoin miners ενισχύουν τις υποδομές τους στην ενέργεια και επεκτείνονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την πιθανή μείωση εσόδων μετά και το τέταρτο halving του Bitcoin. Το halving, το οποίο μειώνει στο μισό την αμοιβή για την εξόρυξη Bitcoin, είναι ένα τακτικό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία των miners μειώνοντας την κύρια πηγή εσόδων τους.
Η στροφή προς την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την εξοικονόμηση ενέργειας στην εξόρυξη bitcoin αποτελεί μία από τις κύριες αλλαγές που θα επέλθουν στο mining μετά το halving. Σύμφωνα με ανάλυση της CoinShares, το κεντρικό ζήτημα μετά το τέταρτο halving είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η μεγιστοποίηση της παραγωγής. Με την ανταμοιβή των miners για κάθε νέο μπλοκ στο blockchain να διαμορφώνεται πλέον στα 3,125 BTC (από 6,25 BTC μέχρι πρόσφατα), η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του AI καθίσταται προτεραιότητα για τους ανθρακωρύχους.
Εταιρείες εξόρυξης όπως η BitDigital (BTBT), η Hive (HIVE) και η Hut 8 (HUT) ήδη παράγουν έσοδα από το AI. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η TeraWulf (WULF) και η Core Scientific (CORZ), οι οποίες σχεδιάζουν περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής σε μετρητά στο τέταρτο τρίμηνο ήταν περίπου 29.500 δολάρια—μετά το halving, προβλέπεται να είναι περίπου 53.000 δολάρια», αναφέρεται στην έκθεση. Ενόψει αυτού, οι εταιρείες εξόρυξης επικεντρώνονται στη μείωση αυτών των υψηλότερων εξόδων, αυξάνοντας την αποδοτικότητα της εξόρυξης με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους.
Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο mining, με έμφαση στην αναβάθμιση του εξορυκτικού εξοπλισμού, είναι επίσης επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για αύξηση του hashrate στα 700 exahash μέχρι το 2025. Η συνολική συνδυασμένη υπολογιστική ισχύς που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη και την επεξεργασία των συναλλαγών σε ένα proof-of-work blockchain, όπως είναι αυτό του bitcoin, αποτελεί βαρόμετρο για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι miners πριν και μετά το halving.
Η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού κόστους φέρνει στο προσκήνιο την καινοτομία, με startups να επιχειρούν να λύσουν τον γρίφο της πράσινης μετάβασης στα crypto, προσφέροντας eco-friendly λύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Gridless, η οποία αντλεί ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια από ανενεργό ηφαίστειο σε απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας στην Αφρική.
Για να προετοιμαστούν για αυτή τη μείωση των εισοδήματος, οι επιχειρήσεις εξόρυξης εστιάζουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης της ενέργειας τους. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους και την επένδυση σε πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό εξόρυξης. Με τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για τις επιχειρήσεις εξόρυξης, αυτές οι εταιρείες στοχεύουν στη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους τους, ακόμη και καθώς η αμοιβή για την εξόρυξη μειώνεται.
Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες εξόρυξης Bitcoin διευρύνουν το πεδίο δραστηριοτήτων τους στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η κίνηση προκλήθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για δυνατότητες AI σε διάφορους τομείς, παρουσιάζοντας μια νέα ευκαιρία εσόδων. Οι εταιρείες εξόρυξης διαπιστώνουν ότι η εμπειρία τους στη διαχείριση εκτεταμένων επεξεργασιών δεδομένων μπορεί να αξιοποιηθεί για να φιλοξενήσουν εφαρμογές AI. Αυτές περιλαμβάνουν περίπλοκους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης που απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ, την οποία οι υποδομές εξόρυξης μπορούν δυνητικά να υποστηρίξουν.
Η μετάβαση προς την AI περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, όπως η επένδυση σε νέους τύπους υλικού που διαφέρουν από τα ειδικά κυκλώματα ενσωματωμένης εφαρμογής (ASICs) που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την εξόρυξη Bitcoin. Επιπλέον, αυτή η μετάβαση απαιτεί νέες δεξιότητες και πιθανώς υψηλότερα λειτουργικά κόστη, καθώς οι λειτουργίες AI απαιτούν διαφορετική υποδομή και συντήρηση σε σύγκριση με την παραδοσιακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Αξιοποιώντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να περιλαμβάνουν την AI, οι miners Bitcoin στοχεύουν όχι μόνο να αντισταθμίσουν την πιθανή πτώση των εσόδων από την εξόρυξη μετά το halving, αλλά και να εκμεταλλευτούν την αγορά υψηλής αξίας υπολογισμού, εξασφαλίζοντας νέους διαύλους ανάπτυξης σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό τεχνολογικό τοπίο.