Ο χρυσός διατήρησε σταθερή πορεία, ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές και οι traders επικεντρώνονται στην πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να στραφεί σε πολιτικές μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αγορά του πολύτιμου μετάλλου.
Αγορά χρυσού σε αναμονή
Ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στα 2.430 δολάρια ανά ουγγιά στην ασιατική αγορά, μετά από πτώση της τάξης του 0,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγορά φαίνεται να προετοιμάζεται για την ανακοίνωση της έκθεσης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ, που αναμένεται την Τετάρτη. Ο δείκτης αυτός, που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, θεωρείται κρίσιμος δείκτης για την απόδοση της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία του πληθωρισμού.
Εκτιμήσεις για τα επιτόκια της Fed
Η πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια. Ο διοικητής της Fed, Μισέλ Μπόουμαν, προειδοποίησε πρόσφατα ότι παραμένουν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Αυτά τα δύο στοιχεία δημιουργούν προκλήσεις για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, καθώς υψηλότερα επιτόκια συνήθως περιορίζουν την άνοδο του χρυσού, δεδομένου ότι το πολύτιμο μέταλλο δεν αποδίδει τόκους.
Μειώσεις στοιχημάτων και αγοραστική ζήτηση
Τα hedge funds, που διαπραγματεύονται προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού Comex, έχουν μειώσει τα ανοδικά στοιχήματα στον χρυσό σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του χρυσού.
Παρά την πρόσφατη στασιμότητα, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο περίπου 18% από τις αρχές του έτους, πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, στις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, και στην έντονη ζήτηση από τους καταναλωτές στην Κίνα. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, έχουν ενισχύσει την τάση για ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.