Το ρούβλι παρουσίασε σημαντική πτώση 6% απέναντι στο δολάριο, αντανακλώντας την ανησυχία που προκλήθηκε από τη στρατιωτική επίθεση του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος. Η απώλεια αυτή σημειώθηκε μετά από την επιχείρηση εκκένωσης περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία, έξι ημέρες μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, οι οποίες σηματοδοτούν την πιο εκτενή επίθεση του Κιέβου από την αρχή της σύγκρουσης το 2022.
Αναλυτικά στοιχεία συναλλάγματος
Μέχρι τις 08:15 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι είχε υποχωρήσει κατά 2,2%, φτάνοντας την ισοτιμία των 90,00 ρουβλίων ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει το 6% της αξίας του σε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις μετά την έναρξη της επίθεσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι συναλλαγές σημαντικών νομισμάτων μετατοπίζονται στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, με τα δεδομένα τιμολόγησης να είναι λιγότερο διαφανή.
Αντίκτυποι από κυρώσεις και αγορά εμπορευμάτων
Η επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στις 12 Ιουλίου, που επηρεάζουν το Χρηματιστήριο της Μόσχας και το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το ρούβλι-δολάριο, τα οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και χρησιμοποιούνται ως ένδειξη για τις τιμές στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, υποχώρησαν κατά 0,3%, φτάνοντας τα 87,38 ρούβλια ανά δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία της κεντρικής τράπεζας, υπολογισμένη με βάση τα δεδομένα της εξωχρηματιστηριακής αγοράς, διαμορφώθηκε στα 87,99 ρούβλια ανά δολάριο, παρουσιάζοντας περίπου 4% αδυνάτισμα από την αρχή της επίθεσης.
Στάθμιση με άλλα νομίσματα και εμπορεύματα
Η εξωχρηματιστηριακή αγορά έδειξε ότι το ρούβλι παρέμεινε αμετάβλητο στα 11,86 απέναντι στο κινεζικό γουάν, το οποίο είναι το πιο διακινούμενο ξένο νόμισμα στη Μόσχα. Ωστόσο, σημείωσε πτώση 2,0% στα 98,67 έναντι του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωσε άνοδο 0,8% φτάνοντας τα 80,31 δολάρια το βαρέλι, λόγω της υποχώρησης των φόβων για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ.