Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει πως ο χρυσός βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας ανοδικής φάσης, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταγράψει ρεκόρ υψηλών τιμών.
Ωστόσο, οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται κυρίως από μακροοικονομικούς παράγοντες και γεωπολιτικές ανησυχίες.
Η πορεία του χρυσού: Πολιτικές της Fed και μακροοικονομικό περιβάλλον
Ο χρυσός σημείωσε πρόσφατα νέα ιστορικά υψηλά, πλησιάζοντας τα 2.500 δολάρια η ουγγιά. Παράγοντες όπως οι προσδοκίες για τις πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Jackson Hole, καθώς και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, επηρεάζουν σημαντικά την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Παρότι δεν υπάρχει κάποιος εμφανής παράγοντας για την πρόσφατη αύξηση, η UBS τονίζει ότι οι χαλαρές πολιτικές της Fed, τα χαμηλά επιτόκια και το ασθενέστερο δολάριο έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της τιμής του χρυσού.
Επιπλέον, οι επίμονοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα γύρω από τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ αυξάνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για το μέταλλο.
Χαμηλή επενδυτική τοποθέτηση: Περιθώριο για ανοδική πορεία
Παρά τη σταδιακή αύξηση των επενδύσεων σε παράγωγα όπως το χρηματιστήριο Comex, τα επίπεδα παραμένουν κάτω από τα ιστορικά υψηλά. Η UBS επισημαίνει ότι η τοποθέτηση στην αγορά παραμένει περιορισμένη, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω επενδύσεις.
Η τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρξουν αυξημένες εισροές σε ETFs χρυσού, ειδικά εάν η Fed συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μειώσει το κόστος διακράτησης του χρυσού.
Επιπλέον, οι παραδοσιακές μακροοικονομικές σχέσεις φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί, με το αρνητικό βήτα του χρυσού σε σχέση με τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ να σταθεροποιείται. Η UBS εκτιμά ότι η πρόσφατη πορεία των τιμών του χρυσού σχετίζεται άμεσα με τις προσαρμογές των προσδοκιών της Fed.
Κίνα και Ινδία: Κεντρικοί παίκτες στη ζήτηση χρυσού
Οι εισαγωγές χρυσού στην Κίνα και την Ινδία παραμένουν καθοριστικές για την παγκόσμια ζήτηση. Παρά τη μείωση των εισαγωγών τον Ιούλιο, η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 5%.
Στην Κίνα, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα έχει μειωθεί, ενώ οι τιμές σημειώνουν εκπτώσεις σε σχέση με την παγκόσμια spot τιμή. Αντίθετα, στην Ινδία, οι ανάγκες της αγοράς ενισχύονται από τις επερχόμενες γαμήλιες και θρησκευτικές εορτές, παρά τις υψηλές παγκόσμιες τιμές.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό, αν και με μειωμένο ρυθμό. Η UBS εκτιμά ότι οι αγορές θα συνεχιστούν, καθώς τα αποθέματα χρυσού παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τα συνολικά αποθέματα, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω προσθήκες.