Τεχνικό σχόλιο HellasFin
Μακροπρόθεσμα. Από τον Οκτώβριο του 2018 και απαρχή την τιμή 1160 $, ο χρυσός βρίσκεται σε μια νέα μακροχρόνια ανοδική αγορά (Bull Market). H καταγραφή τον Αύγουστο του 2020 της τιμής 2050 $ ανά ουγκιά, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πρώτου ανοδικού σκέλους. Μετά από σταθεροποιητικές διακυμάνσεις 3,5 ετών, ακολούθησε ανοδική διάσπαση της τιμής 2050 $ τον Μάρτιο του 2024, τέθηκε σε ενέργεια ένα 2ο ανοδικό σκέλος με επόμενο στόχο τις περι το 2700-2800 $ τιμές.
Θεμελιώδες σχόλιο HellasFin
Στατιστικά οι κινήσεις της τιμής του χρυσού είναι ισχυρά συσχετισμένη ή κατά διαστήματα επηρεασμένη,
- Mε την κίνηση των πραγματικών επιτοκίων (επιτόκια μείον πληθωρισμός). Με άνοδο δηλαδή των πραγματικών επιτοκίων η τιμή του χρυσού υποχωρεί και με την πτώση τους η τιμή του ανεβαίνει.
- Mε την κίνηση του δολαρίου. Η άνοδος της τιμής του δολαρίου οδηγεί στην πτώση της τιμής του χρυσού και αντίστροφα.
- H άνοδος της τιμής του χρυσού συμβαδίζει με τις γεωπολιτικές εντάσεις όπου εκεί λειτουργεί σαν καταφύγιο και γενικότερα συνιστά ελκυστικότατη επιλογή σε περιόδους αβεβαιότητας.
- Σαν ενσώματο περιουσιακό στοιχείο με περιορισμένη προσφορά, σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα, χρησιμοποιείται από την Κίνα την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές, σαν επένδυση μείωσης της εξάρτησής τους από την αμερικανική κυριαρχία του δολαρίου.
Στην άνοδο του χρυσού τα τελευταία 6 χρόνια, κατά διαστήματα κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες ήταν καθοριστικός στην ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου. Η υποχώρηση της τιμής του Δολαρίου είναι η κυρίαρχη αιτία της πρόσφατης ανόδου, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές όπου η προσοχή εστιάζεται πλέον στις εκάστοτε οικονομικές πολιτικές των υποψηφίων για την προεδρία. Για διαφορετικούς λόγους για παράδειγμα, η απειλή επιβολής υψηλότερων δασμών από τον Trump ή ο έλεγχος των τιμών από την Harris, ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τον Χρυσό.
Στην συνέχιση της ανοδικής πορείας του χρυσού το επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να συντελέσει η αυξανόμενη ανησυχία για τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αύξηση των αναλογιών δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ των αναπτυγμένων οικονομιών και ειδικά των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι επειδή ιστορικά, η τιμή του χρυσού προαισθανόταν μέχρι και 2 χρόνια νωρίτερα την εμφάνιση σοβαρών πληθωριστικών κυμάτων, πιθανότατα και στην τρέχουσα συγκυρία, διακρίνεται κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, της ενεργοποίησης δηλαδή ενός δεύτερου ανοδικού κύματος του πληθωρισμού μετά την πρόσφατη υποχώρησή του.