Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα: να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της ευρωζώνης ή να συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ φαίνεται να ακολουθεί μια πιο σταδιακή προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση. Αν και αναμένεται μια νέα μείωση την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός των μειώσεων θα είναι πιο αργός από ό,τι θα ήθελαν ορισμένοι.
Γιατί η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική;
- Πληθωρισμός: Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ.
- Διαφορετικές απόψεις: Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την κατάλληλη πολιτική, με ορισμένους να προειδοποιούν για τους κινδύνους του παρατεταμένου πληθωρισμού και άλλους να υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερη στήριξη στην οικονομία.
- Αβεβαιότητα: Η γεωπολιτική αστάθεια και οι εσωτερικές εντάσεις στην ευρωζώνη αυξάνουν την αβεβαιότητα και καθιστούν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να διατηρήσει μια προσεκτική στάση στις επόμενες συνεδριάσεις, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2024, αλλά θα διατηρήσει τις υπόλοιπες προβλέψεις της αμετάβλητες.
ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων στον ορίζοντα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, από το 3,75% στο 3,5%. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και να στηρίξει την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση, τονίζοντας την επιβράδυνση των μελλοντικών αυξήσεων των μισθών και την προσέγγιση του γενικού πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι το 2%.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η χάραξη πολιτικής θα γίνει πιο δύσκολη όταν το κόστος δανεισμού πλησιάσει το 3% – το ανώτερο άκρο ενός εύρους εκτιμήσεων για το σημείο όπου τα επιτόκια ούτε περιορίζουν ούτε στηρίζουν την οικονομία. Ο Schnabel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικοί κοντά σε αυτό το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, για να μην εμποδίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το πραγματικό όριο θα είναι χαμηλότερο από το 3%, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα είναι 2,25% ή 2,5%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθορισμός της πολιτικής θα είναι απλός στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον αναλυτή της TD Securities James Rossiter.
«Με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλό 10 μηνών και το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό ρεκόρ, υπάρχουν σαφείς πιέσεις στις τιμές του αγωγού», είπε. «Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη αμβλύνεται, με τους κινδύνους να κλίνουν σαφώς προς τα κάτω. Η μείωση του Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά το προφίλ μετά θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης τους επόμενους μήνες».
Ορισμένοι επισημαίνουν επίσης την πρόκληση της Λαγκάρντ να μην αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η μείωση του Οκτωβρίου είναι ένα στοίχημα 50/50.
«Η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις προοπτικές για τον πληθωρισμό θα έχει πιθανότατα αυξηθεί, ιδίως δεδομένων των ενδείξεων για την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Oliver Rakau, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Αλλά το Συμβούλιο πιθανότατα θα προσπαθήσει να προσθέσει κάποιους επιθετικούς τόνους προκειμένου να διατηρήσει την προαιρετικότητα να μην μειώσει τον Οκτώβριο, δεδομένης της τιμολόγησης της αγοράς».