Κυβερνητική… σαλάτα στο σκέλος της φορολόγησης, με την επιτροπή που είχε οριστεί να κάνει ελέγχους να παύεται και τώρα ετοιμάζεται νέα, που να γνωρίζει το αντικείμενο!
Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης
Η κυβέρνηση τα έχει κάνει σαλάτα στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, μια και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε ορίσει μια επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο, φανταζόμαστε με αμοιβή, η οποία θα μελετούσε τα κρυπτονομίσματα και θα πρότεινε έναν τρόπο φορολόγησής τους. Κάποια στιγμή η επιτροπή, περί τον Αύγουστο, ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι έπαψε να υφίσταται και ότι θα συσταθεί νέα, με πιο σαφείς οδηγίες, μια και έπρεπε να επανεξεταστεί το αντικείμενό της. Κοινώς βάλαμε κάποιους δικούς μας, αλλά δεν ξέρανε τα βασικά, όποτε για να μη γίνουμε ρεζίλι ετοιμάζουμε μια νέα επιτροπή που να ξέρει ποιο είναι ακριβώς το θέμα… Γέλια τρελά, μια και όλο αυτό τον καιρό ουδείς φορολογείται κι έτσι κρύβεται με το παραπάνω το μαύρο χρήμα. Τώρα θα μου πείτε και τι έγινε αν φορολογηθεί κάποιος με ένα 15%, τη στιγμή που κανένας δεν θα ασχοληθεί πώς κάποιος απέκτησε στην πηγή τα bitcoins, μια και τον προστατεύει η ίδια η λογική του κρυπτονομίσματος.
Για να το κάνουμε πιο απλό, αν αύριο βάλω χρήματα σε ένα ανταλλακτήριο και αποκτήσω bitcoins, αυτό δεν θα με ρωτήσει από πού απέκτησα τα χρήματα και, βεβαία, μέσω της κρυπτογράφησης δεν θα μαθευτούν τα στοιχεία μου, αν δεν συναφθεί κρατική συμφωνία με το ανταλλακτήριο. Αν τα μετατρέψω όμως σε ευρώ και θέλω να αγοράσω, ας πούμε, ένα σπίτι, τότε θα πρέπει να τα περάσω σε έναν κανονικό λογαριασμό τραπέζης, όποτε θα φορολογηθώ για τα χρήματα… που τοποθέτησα σε σχέση με αυτά που πήρα. Αναγκάστηκα θα μου ζητηθεί από πού απέκτησα και πόση υπεράξια. Η πηγή, πάντως, της αρχικής επένδυσης δεν θα έχει ανιχνευθεί. Αυτά σαν θεωρία δική μας, γιατί η κυβέρνηση για την ώρα αρνείται μυστηριωδώς να ασχοληθεί ουσιαστικά. Μόνο το 2023 θεωρούν ότι πάνω από 10 δισ. που διακινήθηκαν στις ΗΠΑ σε κρυπτονομίσματα ήταν ξέπλυμα κερδών από ναρκωτικά και όπλα.. Στην Ελλάδα από ποια πηγή μπορεί να είναι. Από τα φιλοδωρήματα, άραγε;
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: Meme coins ανέκδοτο να κλαις και να γελάς
Και φτάσαμε αισίως στην πιο hot αγορά κρυπτονομισμάτων μετά τα πολύ βασικά bitcoin, ethereum, solana κ.λπ. Πρόκειται για τα meme coins. Tα meme coins αρχίζουν τις πιο πολλές φορές από αστειάκια του διαδικτύου, μιμίδια, όπως τα ονομάζουν, και έχουν πολλές διαφορές από τα κανονικά κρυπτονομίσματα.
Βασικά η ίδια η λέξη εξηγεί τι είναι το meme, είναι μια viral εικόνα που αποκτά διαδικτυακούς φίλους που ανάλογα με τη δημοφιλία τους ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν οι τιμές τους. Περίπου σαν ένα παιχνιδάκι. Στην πραγματικότητα είναι εύκολα χειραγωγούμενα και φυσικά δεν έχουν στόχο να χρησιμοποιηθούν σαν κάτι πέρα από τον τζόγο, που δημιουργεί η ίδια τους η ύπαρξη. Τα meme coins ακολουθούν και αυτά την τεχνολογία blockchain και ακολουθούν όλες τις λογικές του trading, απλώς επειδή κανένα από αυτά δεν έχει κάποιο fundamental ή ένα story είναι πολύ αβέβαιη η καθημερινή τους διακύμανση. Αρα λειτουργούν όπως μια ρουλέτα. Τα τρία πιο δημοφιλή meme coins είναι το dogecoin, το shiba inu και το safemoon. Στο σύνολο τα mem ecoins ξεπερνούν τα 1.500, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους είναι περί τα 85 δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή. Συνολικά είτε παίξετε ρουλέτα είτε αγοράσετε αυτού του είδους τα κρυπτονομίσματα είστε στο έλεος διάφορων «φαλαινών» που περιμένουν, χειραγωγώντας την αγορά να αποκομίσουν κέρδη από όσους θέλουν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι. Γίνονται τελικά γρήγορα φτωχοί, χάνοντας την επένδυσή τους.
ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟP 3
BOME 62,08%
ENA 60,34 %
BRET 33,57%
BAΣΙΚΑ CRYPTOS TIΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ
1. ΒΙΤCOIN -5,58%
2. ETHEREUM 8,15%
3. SOLANA 8,56%
4. XRP 3,81%
5. DOGE 10,30%
ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ: Υπάρχει περιθώριο για παραπάνω κέρδος…
Ο Peter Rizzo, ιστορικός οικονομικός αναλυτής της JP Morgan, αναρωτήθηκε πρόσφατα πού θα βρισκόταν η περιουσία κάποιου που θα επένδυε 1.000 δολάρια στην πρώτη καταγραφή της άξιας του bitcoin, ακριβώς πριν από 14 χρόνια, όταν η αναλογία ήταν 0,10 cent για καθένα κρυπτονόμισμα… Εύκολα βγάζει το αποτέλεσμα κάποιος, στα 600 εκατ. Και μπορεί να αναρωτηθεί ποια άξια θα είχαν τα χρήματά του, αν, ας πούμε, είχε αγοράσει μετοχές της Apple ή της JNJ. Προφανώς και δεν υπάρχει σύγκριση. Υπάρχει περιθώριο για παραπέρα. Ναι, μας λέει ο Rizzo, στο κάτω κάτω ποιος περίμενε τον DJ στις 43.000.
ALERT: Δεν έκανε το χατίρι για μεγάλο άλμα το bitcoin
Η εβδομάδα που πέρασε παραδοσιακά είναι αυτή που το bitcoin κάνει μεγάλα άλματα έως και 10% ή και ακόμα παραπάνω τα τελευταία 7 με 8 χρόνια, αλλά δεν μας έκανε το χατίρι. Οι θεωρίες είναι πολλές, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το τι έχει προκύψει και υπάρχει μια απροθυμία στην επένδυση. Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση, αλλά αυτό θα επηρέαζε κυρίως το παραδοσιακό χρηματιστήριο, αλλά αυτό από τη μεριά του πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Δεν έχει φύγει το χαμόγελο, βέβαια, από κανέναν, γιατί από τις 60.000 είμαστε ήδη στις 66.000, δηλαδή ένα 5% σε πέντε ήμερες. Δεν είναι άσχημο, αλλά δεν είναι και το αναμενόμενο… Εδώ είμαστε και το παρακολουθούμε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/10/2024)