Η εικόνα του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο δείχνει ανάμικτα σημάδια σταθερότητας και ανόδου. Στη ζώνη του ευρώ, ο γενικός πληθωρισμός (HICP) αυξήθηκε στο 2,0% τον Οκτώβριο του 2024 από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές τροφίμων και ενέργειας, με την τελευταία να επηρεάζεται από τη βάση σύγκρισης της προηγούμενης χρονιάς. Ο πυρήνας του πληθωρισμού (HICP χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) παρέμεινε σταθερός στο 2,7%.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε στο 2,6% τον Οκτώβριο, από 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,3%.
Στην Ελλάδα, ο γενικός πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 3,1%, με σημαντική άνοδο στον πληθωρισμό υπηρεσιών που εξισορρόπησε τις μειώσεις σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και ενέργεια. Ο πυρήνας του πληθωρισμού ανέβηκε αισθητά στο 4,4% από 3,6% τον Σεπτέμβριο, λόγω της αύξησης στις υπηρεσίες.
Αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζουν αύξηση από τα μέσα Οκτωβρίου, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης ενόψει χειμώνα και της ταχείας μείωσης των αποθεμάτων. Αυτή η εξέλιξη συνεχίζει να επηρεάζει τις ενεργειακές αγορές, ενώ ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Εξέλιξη επιτοκίων και αγορές
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο, ενώ στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής επίσης διαφοροποιούνται. Στις ΗΠΑ, οι αγορές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια της Fed, μετά τις πρόσφατες μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Εντός του 2025, αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 25-50 μονάδες.
Στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ μείωσε ήδη τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στο 2024, συνολικά κατά 75 μονάδες βάσης. Αναμένεται ακόμα μία μείωση 25 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω μειώσεις κατά 100 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ανάμεσα σε πιέσεις και σταθερότητα
Ο πληθωρισμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για τις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες. Παρόλο που ο αποπληθωρισμός προχωρά, οι αποκλίσεις ανάμεσα σε χώρες και αγορές υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές. Η πορεία των επιτοκίων και οι εξελίξεις στην ενέργεια θα καθορίσουν τη δυναμική των επόμενων μηνών.