Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο για να πλήξει ρωσικό έδαφος έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για περαιτέρω επέκταση του πολέμου, με τη Μόσχα να προειδοποιεί για σημαντική κλιμάκωση.
Παράλληλα, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ασκεί πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται να υπερισχύουν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του WTI να καταγράφουν μικρά κέρδη.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν καταγράψει ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς το μέλλον της σύγκρουσης παραμένει αβέβαιο και οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες μεταβολές στις τιμές.
Ασταθής ισορροπία στις αγορές πετρελαίου
«Για το πετρέλαιο, ο κίνδυνος είναι εάν η Ουκρανία στοχεύσει τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ενώ ο άλλος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η Ρωσία ανταποκρίνεται σε αυτές τις επιθέσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.
Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, οι αγορές παραμένουν ασταθείς λόγω αντιφατικών σημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η ζήτηση έχει σημειώσει αύξηση κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 103,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, όμως, η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου αποτελεί στοιχείο ανησυχίας. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, υποδηλώνοντας πιθανή μείωση της ζήτησης ή αύξηση της προσφοράς. Ακόμη, η αποκατάσταση της πλήρους παραγωγικής ικανότητας στο πετρελαϊκό πεδίο Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Η αβεβαιότητα εντείνεται από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+. Αντιμέτωπος με την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, ο καρτέλ φαίνεται να αναβάλλει εκ νέου τις αυξήσεις της παραγωγής. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι ακόμη και με τις τρέχουσες περικοπές, η προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση το 2025.
Η συνεχής μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις τιμές του πετρελαίου και να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.