Η Google παρουσιάζει νέο τσιπ κβαντικού υπολογιστή που θέτει υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα των blockchain και των κρυπτονομισμάτων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
Αλλη μια εβδομάδα ανόδου για το bitcoin, που έσπασε και το φράγμα των 106.000, υποχωρώντας αργότερα στα 103.000, αλλά βασικά έχει κάνει πια βάση λίγο πάνω από το φράγμα των 100.000, που φάνταζε παλαιότερα σαν όνειρο. Από την αρχή της χρονιάς έχει κάνει ένα 145% και φαντάζει σίγουρο το 120% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οσο ο πρόεδρος Τραμπ θα τροφοδοτεί με ειδήσεις την αγορά των κρυπτονομισμάτων τόσο θα δίνεται ώθηση στην αγορά τους. Η πιο τελευταία είναι η ανακοίνωση ειδικού συμβούλου για την αγορά τους μέσα στον Λευκό Οίκο. Πάντως, δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτήν την υπεραγορά των 3,6 τρισ. πια. Την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της μητρικής της εταιρίας Alphabet Sundar Pichai έγραψε στο X για το Willow, ένα τελευταίας τεχνολογίας τσιπ κβαντικού υπολογισμού. Στην ανάρτησή του ανέφερε όλες τις δυνατότητες που έχει το τσιπ και τους δρόμους που ανοίγει στους κβαντικούς υπολογιστές, ιδιαίτερα τους μεγάλους.
«Σήμερα σας παρουσιάζουμε το Willow, ένα νέο τσιπ κβαντικού υπολογισμού, με μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να μειώσει τα σφάλματα εκθετικά, καθώς μεγαλώνουμε, χρησιμοποιώντας περισσότερα qubits. Με αυτόν τον τρόπο υπερβαίνουμε μια πρόκληση 30 ετών. Στις δοκιμές μας το νέο μας τσιπ Willow έλυσε έναν τυπικό υπολογισμό σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ο οποίος για να λυθεί από έναν υπερυπολογιστή θα χρειάζονταν 10 επτάκις εκατομμύρια χρόνια» Και έως εδώ καλά είναι ένα άλμα στην τεχνολογία των υπολογιστών που θα ωφελήσει σε πολλά και θα κάνει πιο πλούσιους τους ιδιοκτήτες της Google, αλλά τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ειδικά δε αυτών που διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, τον έζωσε τα φίδια.
Αυτό το άλμα στην τεχνολογία μπορεί να σημαίνει ότι η κρυπτογραφική άμυνα του bitcoin μπορεί να γίνει ευάλωτη. Στο Χ άρχισε χορός αναρτήσεων που έριξαν λάδι στη φωτιά. Συνήθως δεν αργεί να ανάψει μια φωτιά, ειδικά όταν μιλάμε για μια αγορά 3,6 τρισ. δολ. Αν ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να χακάρει το blockchain του κάθε κρυπτονομίσματος, τότε τα πάντα είναι στον αέρα και περιουσίες ή απλές αποταμιεύσεις μπορεί να χαθούν σε μία νύχτα, όχι ακριβώς να κλαπούν, αλλά και ως τιμωρία κάποιου Ρομπέν.
«Φάλαινες» κινούν τα νήματα στο AMP
Να προσέξουμε λίγο το ΑMP… Εχει κάνει αθόρυβα τον τελευταίο μήνα γύρω στο 50%, ενώ την προηγούμενη φορά που έτρεξε είχε κάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 870%. Οπως και όλα τα κρυπτονομίσματα που έχουν πολλά μηδενικά μπροστά τους, δεν έχει λόγο και αιτία, εκτός αν βγει κάποια είδηση, αλλά συνήθως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλώς ο μικρόκοσμος των κρύπτο και κυρίως οι «φάλαινες» αποφασίζουν να τρέξουν ένα νόμισμα. Εδώ πρέπει να πιάσεις, λοιπόν, την κίνηση και να μην είσαι άπληστος. Γιατί σίγουρα κάποιοι δεν θα είναι και θα μείνεις με τον μουτζούρη. Οπως δουλεύει, δηλαδή, πάντα το σύστημα στις αγορές, με μεταβλητότητα και χειραγώγηση.
Sui: Η εναλλακτική του ethereum που κερδίζει
Το Sui δεν θα κάνει 800% σε μια εβδομάδα, αλλά μοιάζει να είναι μια σοβαρή επένδυση μεσοπρόθεσμη, κοινώς δεν είναι τζόγος. Εναν χρόνο ακριβώς προτού βρισκόταν στο 0,80 και τώρα είναι στα 4,54 και συνεχίζει. Αυτό το 677% έχει γίνει πολύ φυσιολογικά και με ανακοινώσεις πραγματικών ειδήσεων και όχι φούμαρα. Η κεφαλαιοποίηση από μερικά εκατομμύρια είναι στα 13,5 δισ. Ο δηλωμένος στόχος του Sui είναι να «εξυπηρετήσει τα επόμενα δισεκατομμύρια χρήστες στο web3», εισάγοντας αποκεντρωμένες εφαρμογές (Dapps), με ανώτερη αρχιτεκτονική έξυπνων συμβολαίων σε σύγκριση με αντίπαλες αλυσίδες, όπως το ethereum. Το blockchain χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται «παραλληλοποίηση συναλλαγών» για να το πετύχει, η οποία επιτρέπει τη διεκπεραίωση συναλλαγών παράλληλα. Αυτή η «οριζόντια κλιμάκωση», όπως την αποκαλεί το Sui, οδηγεί σε καλύτερη οργάνωση δεδομένων στον byzantine fault-tolerant μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης συμμετοχής (PoS).
Αυτά λέει το site του Sui για τη δραστηριότητά του και μπορεί να μην έχω καταλάβει πολλά, αλλά ρωτώντας τους ειδικούς μού είπαν ότι το Sui ποντάρει στο πελατολόγιο του ethereum, αλλά ως μικρότερο είναι πιο ευέλικτο και κλέβει πελάτες συστηματικά. Σοφός δεν έγινα, αλλά ίσως αξίζει τον κόπο.
Κρυπτονομίσματα και επιτόκια: Ποια η σχέση τους
Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed λογικά θα επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα, λέει η συντριπτική μερίδα των αναλυτών, μια και θα κάνει τα υπόλοιπα επενδυτικά προσφερόμενα προϊόντα πιο προσιτά, αφού το χρήμα θα είναι πιο φτηνό. Φυσικά αυτή είναι η παραδοσιακή προσέγγιση, μια και υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν λειτουργεί πια στις επενδύσεις και στην οικονομία όπως στο παρελθόν. Στηρίζουν τη θεωρία τους, μάλιστα, με βασικό επιχείρημα ότι η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων έχει ήδη ενσωματωθεί στην αγορά, αφού θεωρείται δεδομένη εδώ και καιρό, και το πιο ουσιαστικό ότι πλέον τα βασικά κρυπτονομίσματα θεωρούνται ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό. Φέρνουν σαν παράδειγμα, δε, το πρόσφατο νέο ρεκόρ των 10.6000 του bitcoin. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει τώρα, μπορούσε η αγορά να περιμένει την πτώση των επιτοκίων. Μπορεί και να μην έχουν άδικο…
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟP 3
VIRTUAL 80,55%
BGB 45,16%
AAVW 34,56%
BAΣΙΚΑ CRYPTOS TIΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ
1. ΒΙΤCOIN +10,47 %
2. ETHEREUM +7,20%
3. SOLANA -0,27%
4. XRP +15,60%
5. DOGE -2,82%
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)