Ο μεθοδικός Ευαγ. Μυτιληναίος, η διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές και το «τελευταίο μίλι» για Λονδίνο
ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Ηταν περίπου δύο χρόνια πριν, συγκεκριμένα 12 Ιανουαρίου 2023, όταν στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας οργανωτικής δομής της Mytilineos (τότε) σιγοψιθυρίστηκε το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρίας σε χρηματιστήριο του εξωτερικού και δη στο London Stock Exchange. Ηταν η περίοδος που η διοίκηση «έχτιζε» ένα εδραίο πλέγμα παρουσίας την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (ενδεικτικά στις 16/1/2023 το deal με τη RWE, ακολούθησε δεύτερο μεγάλο ΡΡΑ με Vodafone – Centrica, έργο κατασκευής OCGT για τη Vitol κ.λπ.), που για όσους γνωρίζουν από παλιά το πώς ενεργεί μεθοδικά ο επιχειρηματίας διέκριναν την προοπτική του LSE. Γιατί Λονδίνο; Μα επειδή ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως ακόμα και στα δύσκολά του το City δεν θα έχανε τα πρωτεία από τη Φρανκφούρτη ή το Παρίσι.
Οι πολιτικές εξελίξεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προς επίρρωση όσων είχε εκτιμήσει. Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ανακοινώνεται ο μετασχηματισμός της εταιρίας, μότο «ο πλούτος της απλότητας» και η διαβεβαίωση του βασικού μετόχου «σήμερα δεν προετοιμάζουμε το μέλλον, το δημιουργούμε…». Το μήνυμα είχε ληφθεί από την κοινότητα, το έδαφος για το Λονδίνο προετοιμαζόταν μεθοδικά/προσεκτικά και μελετημένο, όπως διαχρονικά συμβαίνει από την 31η Ιουλίου 1995 (έκτοτε η μετοχή από την Παράλληλη Αγορά μέχρι σήμερα αποδίδει πάνω από 4.500%). Η εταιρία διευρύνει τις δραστηριότητές της σε ΗΠΑ και Καναδά, καλύπτοντας ένα ευρύτερο αγγλοσαξονικό επενδυτικό κοινό, ανεβάζοντας επίπεδο μεγεθών με EBITDA μεγαλύτερα του 1 δισ., προχωρά σε ευρύ κύκλο παρουσιάσεων (Ιούνιος 2023), προωθεί στην έκδοση retail bond, αρχίζει κάλυψη η Morgan Stanley (Iούλιος 2023), έπονται τα road shows σε ΗΠΑ – Καναδά (Νοέμβριος 2023). Σχεδόν ένα χρόνο μετά -Απρίλιος 2024-, σύμφωνα με το Sky News, η εταιρία σε συνεργασία με Citi και Morgan Stanley διερευνά την πιθανότητα εισαγωγής στο LSE. Ο σχεδιασμός on track, οι αναλυτές ξένων και ελληνικών χρηματιστηριακών αξιολογούν την προοπτική του dual listing.
Ο λόγος; Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει μεταμορφωθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό. Εχει πραγματοποιήσει έργα δισεκατομμυρίων, κινείται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και συνασπίζεται με κολοσσούς σε μεγάλα projects. Νέο προφίλ που αποτυπώνεται εύγλωττα με μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη, που ελάχιστη σχέση έχουν με τα πριν από μια 6ετία. Το 2018 ήταν μια εταιρία που είχε EBITDA 284 εκατ. ευρώ. Το 2021 ανέβηκαν στα 359 εκατ. και έναν χρόνο αργότερα εκτινάχθηκαν στα 823 εκατ. Πέρυσι έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2018 ήταν μόλις 0,99 ευρώ. Εφτασαν τα 3,41 ευρώ το 2022 και τα 4,5 ευρώ το 2023. «Κλειδί» για τα παραπάνω το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στις πανίσχυρες συνέργειες που απορρέουν από τη συνύπαρξη των κλάδων Ενέργειας και Μεταλλουργίας, αλλά και την ικανότητα του γκρουπ να υλοποιεί επενδύσεις υψηλής απόδοσης, διατηρώντας παράλληλα τη μόχλευση και το επιχειρηματικό ρίσκο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός ότι η Mytilineos επιλέγει μεταξύ άλλων το Λονδίνο (LSE) ως listing venue αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική αγορά, εκτιμά η Edison σε ανάλυσή της για την εισηγμένη. Επισημαίνει, δε, ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα για τον τίτλο και θα επιτρέψει στον ελληνικό όμιλο να συνεχίσει να διευρύνει την παγκόσμια παρουσία του. Τονίζεται, δε, ότι με την κίνηση αυτή αναμένεται να γίνει και ο βασικός πρεσβευτής της Ελλάδος στον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης, ρίχνοντας περισσότερο φως στην ελληνική αγορά.
4η Ιουνίου: Ημερομηνία «ορόσημο»
Kαι φτάνει η 4η Ιουνίου, ημέρα αμφίσημων συναισθημάτων τόσο για τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο όσο για την ομάδα στενών συνεργατών του και το προσωπικό, καθώς μετονομάζεται σε Metlen Energy & Metals (στη διάρκεια της Γ.Σ. χαρακτήρισε την εταιρία τρίτο παιδί του), στοιχειοθετείται το Λονδίνο, η προοπτική εισαγωγής, διαδικασία επίπονη που επιβαρύνει τα στελέχη, εκφράζεται η ευχή η επόμενη γενική συνέλευση (2025) να γίνει αλλού.
Ενα dual listing που δεν θα είναι καλό για το Χρηματιστήριο Αθηνών, πλην όμως η διοίκηση ενέχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αλλωστε, κοινός τόπος πως σε ένα «ρηχό» και άκρως τραπεζοβαρές χρηματιστήριο, όπως το Χ.Α., με αβέβαιη ως προς τον χρονισμό της επανένταξής του στην κατηγορία των Αναπτυγμένων, μεγέθη εταιριών όπως η Metlen υφίστανται τις συνέπειες deep under value καταστάσεων «ασφυξίας» σε στενά όρια.
Ετσι, σχεδόν νομοτελειακά ήρθε η ανακοίνωση της Δευτέρας, με την κατάθεση της αίτησης για την εισαγωγή στο LSE, με τα κρίσιμα και ποιοτικά στοιχεία/δείκτες να δικαιολογούν την ένταξη στον κύριο δείκτη FTSE100.
Η κατάταξη και τα προβλεπόμενα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τους «Financial Times», σύντομα στις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο LSE θα προστεθεί και η Metlen. Μάλιστα, οι συγκρίσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι με το… καλημέρα θα έχει μεγάλες πιθανότητες να ενταχθεί στον FTSE 100. Οπως προκύπτει, κατατάσσεται ως προς την κεφαλαιοποίηση στην 91η θέση και ως προς την αξία συναλλαγών (ΑDTV) στην 91η θέση. Με βάση τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για τη φετινή χρονιά, η κατάταξη, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι:
Εσοδα: Στην 54η θέση από 97 εταιρίες.
EBITDA: Στην 62η θέση από 93 εταιρίες.
Καθαρά κέρδη: Στην 47η θέση από 97 εταιρίες με διαθέσιμα στοιχεία.
Από την άλλη πλευρά, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Μetlen κατατάσσεται:
Εσοδα: Στην 59η θέση από 96 εταιρίες.
EBITDA: Στην 51η θέση από 80 εταιρίες.
Καθαρά κέρδη: Στην 46η θέση από 96 εταιρίες.
Σε ό,τι αφορά τους πολλαπλασιαστές (multiples) για τον FTSE 100, ο δείκτης EV/EBITDA είναι στο 7,4 και το p/e στο 12,2. Για τις εταιρίες του FTSE 100 που υπάρχουν στοιχεία στο Bloomberg (πρόβλεψη για τα μεγέθη 2024), o μέσος δείκτης EV/EBITDA είναι στο 11 και ο διάμεσος στο 9,4. Για το p/e, ο μέσος δείκτης είναι 16,4 και 15,3 ο διάμεσος.
Ιούνιος 1995 – δεύτερο 3μηνο 2025, διαδρομή 30 χρόνων, που για όσους την παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς έχει πολλαπλή σημασία. Και για τη συνέχειά της…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)