Σε μία από τις πιο ελκυστικές παγκοσμίως έχει μετατραπεί η ελληνική αγορά ομολόγων, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της Επενδυτικής Εκθεσης 2024-2025 της Fast Finance Investment Services ΑΕΠΕΥ. Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται, «ένα ενδιαφέρον σημείο ήταν ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αναφοράς εξισώθηκε με εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού». Το γεγονός αυτό, όπως και μια σειρά παραγόντων, ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας μας θα παραμείνει ενδιαφέρουσα.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντική είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας. Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που τέσσερις στους πέντε επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης έδιναν την πολυπόθητη βαθμίδα, ωστόσο η σημασία αυτού για την εγχώρια οικονομία είναι τεράστια, ενώ θέτει άλλους κανόνες στο επενδυτικό σκέλος.
Η εν λόγω εξέλιξη, έπειτα από 14 χρόνια απαξίωσης, αξιολογείται κρίσιμη, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο θεσμικών κεφαλαίων που τοποθετούνται μόνο σε οικονομίες-χρηματαγορές με επενδυτική βαθμίδα. Τα εισερχόμενα κεφάλαια από κερδοσκοπικά μεταλλάχθηκαν σε μεσο-μακροπρόθεσμης στόχευσης. Γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε υπεροπλία των σοβαρών επενδυτικών επιλογών, δίνοντας έμμεσα ωριμότητα και στο Χρηματιστήριο.
«Προφανώς, τα χαρακτηριστικά αυτά απομακρύνουν εντελώς κινδύνους συστημικού χαρακτήρα, ειδικά συγκρίνοντας αυτούς μερικά χρόνια πριν, όπου οι στρεβλώσεις τόσο σε ομόλογα όσο και στη μετοχική αγορά δεν μπορούσαν να εξομαλυνθούν» αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνοντας: «Συνδυάζοντας την ανάκτηση με άλλες συνθήκες, όπως η βελτίωση του γενικότερου επενδυτικού κλίματος παγκοσμίως, η (ελληνική) αγορά ομολόγων έγινε μία από τις πιο ελκυστικές παγκοσμίως, καθώς, κατά κοινή ομολογία, προσέφερε ένα από τα καλύτερα μείγματα απόδοσης-κινδύνου».
Για παράδειγμα, το νεοεκδοθέν 30ετές κρατικό ομόλογο (ετήσιο κουπόνι 4,125%, λήξη 2054) είδε ιστορικά υψηλά, σε τιμή 10% ανωτέρου του αρτίου. Η ανοδική αυτή κίνηση, λόγω αυξημένης ζήτησης στη δευτερογενή αγορά, ήρθε σε μια σχετικά δύσκολη συγκυρία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, μια και επικράτησε διστακτικότητα λόγω γαλλικού ζητήματος.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο ήταν ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αναφοράς εξισώθηκε με εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού. Κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί υπό τη συνδυασμένη μετάφραση της προτίμησης για το ελληνικό και της απαξίωσης για το γαλλικό.
SRPEAD
Ακόμα πιο σημαντικό κρίνεται το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού. Το σημαντικό αυτό μέγεθος βρέθηκε από τις αρχές του έτους και έμεινε σταθερά κάτω από 100 μ.β. σε περιοχή «ασφαλείας» για όλο το 2024, και σημαντικά χαμηλότερα από προηγούμενα έτη.
«Για τη συνέχεια», όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα πράγματα θα παραμείνουν ενδιαφέροντα για την αγορά ομολόγων της Ελλάδος». Σε αυτό συνεπικουρεί τόσο η πεποίθηση ότι οι οίκοι αξιολόγησης (ο Scope ήδη έδωσε δεύτερη αναβάθμιση εντός επενδυτικής βαθμίδας) θα συνεχίσουν να δίνουν εύσημα ή και αναβαθμίσεις στο ελληνικό αξιόχρεο, αναμένοντας αυτές στο πρώτο τετράμηνο του 2025, όσο και το γεγονός ότι αφενός υπάρχουν καλές πιθανότητες η ΕΚΤ να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια (καθιστώντας πιο ελκυστικά τέτοιου είδους ομόλογα), αφετέρου υπάρχουν ακόμα καλύτερες να μην τα αυξήσει για αρκετό διάστημα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι επενδυτές στα ομόλογα αυτά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ειδική μνεία στα εταιρικά ομόλογα, με έμφαση στα εισηγμένα στο Χ.Α., καθώς έχουν ελάχιστο ποσό συμμετοχής (ονομαστική αξία) τα 1.000 ευρώ ανά ομολογία, καθιστώντας αυτά προσβάσιμα σε μικρότερα χαρτοφυλάκια. Με τα δεδομένα για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ως προς το ευρώ και τους οποιουσδήποτε κινδύνους χώρας, συστήματος κ.λπ., οι «καλοί» εκδότες (λ.χ. ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) φαίνεται να είναι πολύ μακριά από οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός ή άλλη περιπέτεια, επομένως μπορούν να συμπεριληφθούν στις επιλογές ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με την έκθεση.
Μέτρια η εικόνα στο Χρηματιστήριο, αλλά δεν αποκλείεται μια μεγάλη κίνηση
Στο Χρηματιστήριο η εικόνα ήταν μέτρια, σύμφωνα με την έκθεση της Fast Finance Investment Services ΑΕΠΕΥ. Αν και οι προβλέψεις στην αρχή του έτους ήταν αισιόδοξες, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε υπεραποδόσεις τόσο στο σύνολο όσο και σε πολλούς επιμέρους τίτλους, τελικά το 2024 ήταν «απλά» θετικό.
Ειδικότερα για τους βασικούς δείκτες, ο Γενικός κατέγραψε ετήσια απόδοση +12% στα τέλη Νοεμβρίου, ο Τραπεζικός κέρδισε 16%, οι δείκτες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο +12% και +6%, αντίστοιχα. Παρακάτω επαναλαμβάνουμε το διάγραμμα 7.
Φυσικά, αν και τα πράγματα δεν ήρθαν τελικά τόσο καλά, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η εικόνα ήταν αξιοπρεπέστατη, τηρουμένων των αναλογιών, αφού οι ελληνικές μετοχικές αποδόσεις προσιδίασαν τις περισσότερες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επομένως, πιθανόν το γαλλικό ζήτημα να επιβάρυνε τη μεσοπρόθεσμη εικόνα, οπότε ήταν λογικό να μην έρθουν πανηγυρικές ημέρες. Ωστόσο, διατηρήθηκε η ανθεκτικότητα στις οποιεσδήποτε δικαιολογημένες ρευστοποιήσεις.
Πολύ απλά, αφού ο Γ.Δ. κέρδισε 90% σε ένα ανεπανάληπτο ανοδικό ράλι 20 μηνών (790-1.500 μονάδες την περίοδο Οκτώβριος 2022 – Μάιος 224) φαίνεται λογικό να δει μέγιστες απώλειες 12% (από την κορυφή των 1.500, στιγμιαία στις 1.320). Μια απομείωση που έχει ξαναδεί και απορροφήσει την περίοδο Αύγουστος – Νοέμβριος 2023.
Επίσης, δύο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο του 2024 ο Γ.Δ. έχανε… 2% από τις κορυφές του (1.470 μονάδες), που συνιστούσαν πολυετή υψηλά. Αρα, η εικόνα είναι εξαιρετικά αισιόδοξη. Ακόμα μία παρατήρηση που προϊδεάζει για τα καλύτερα είναι ότι ο Γ.Δ. κράτησε σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, κάτι που αφενός δείχνει τα αντανακλαστικά των αγοραστών, αφετέρου επιβεβαιώνει ότι τοποθετήθηκαν κεφάλαια χαμηλότερα.
Η εικόνα, ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί. Αναγνωρίζοντας ότι οι μετοχές συστημικών τραπεζών επηρεάζουν τη στάθμιση αλλά και την ψυχολογία στο ελληνικό ταμπλό, είναι θετικό το ότι παρουσίασαν μια πολύ καλή εικόνα το 2024. Μπορεί να μην ήρθαν οι υπεραποδόσεις των περασμένων ετών (λ.χ., +64% ο ΔΤΡ το 2023), όμως κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει πτωτική τάση ή ότι οι πιθανότητες να μη συνεχιστεί η άνοδος είναι μεγάλες.
«Τέλος, και ίσως σημαντικότερο όλων, η επικείμενη αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου. Εάν επέλθει η ευκταία αναβάθμιση και η Ελλάδα εισέλθει και πάλι στις ανεπτυγμένες αγορές, το ταμπλό θα πανηγυρίσει και ενδέχεται να δούμε μεγάλη κίνηση. Το αυτό ισχύει και στην οποιαδήποτε ένδειξη για κάτι τέτοιο, με ενεργοποίηση του γνωστού προεξοφλητικού μηχανισμού» τονίζει η έκθεση.
Ποιοι κλάδοι αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» στην εγχώρια αγορά
Στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρείται πιθανή η ανοδική συνέχιση στο Χρηματιστήριο, αν και εννοείται ότι «τα πράγματα θα επαναξιολογηθούν εν τη περιπτώσει εμφάνισης κάποιου αστάθμητου παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση».
Σε κλαδικό επίπεδο αναμένεται να πρωτοστατήσουν τέσσερις κλάδοι: Τεχνολογία, Κατασκευές, Χρηματοοικονομικά και Ενέργεια, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι εταιρίες πληροφορικής μαγνητίζουν τα βλέμματα, διότι τα κονδύλια του ψηφιακού μετασχηματισμού λειτουργούν έντονα υποστηρικτικά. Ο κατασκευαστικός κλάδος (όπως και οι αμυντικές ΑΕΕΑΠ, ως παράλληλη επιχειρηματική λειτουργία) ενδέχεται να παραμείνει ισχυρός, όντας και leading δείκτης σε μια οικονομία, παρά τα έως τώρα θετικά δείγματα, μάλλον δεν έχει αρχίσει καν την ανοδική πορεία.
Επίσης, ο χρηματοοικονομικός κλάδος (τράπεζες) θεωρείται ότι δεν έχει κορυφώσει την παντοδυναμία του. Ενα «ασφαλές» στοίχημα είναι ο ενεργειακός κλάδος για μια χώρα που, πρώτον, έχει καλύψει πολύ μικρό μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του ενεργειακού χάρτη (υπό τον σχεδιασμό), άρα έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και, δεύτερον, προκύπτει από ένα κλίμα που μόνο εμπόδιο δεν φαίνεται να αποτελεί για τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Εξάλλου, η δραστηριοποίηση μεγάλων «παικτών» επιβεβαιώνει την ως άνω αναφερθείσα πεποίθηση.
Επιμέρους, το Χρηματιστήριο έχει προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μετοχών με εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και ισχυρά χρηματοοικονομικά σε επίπεδο εταιρειών. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά πάλι και ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης, στην έκθεση αναφέρονται οι εξής: ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΜΠΕΛΑ, TITC, CENER, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΚΑΤ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΠΡΟΦ. Ειδική μνεία γίνεται αφενός στα σχήματα ΜΕΖΖ, καθώς οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές (εκτός ΚΑΙΡΟ) και η παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα επιρρωνύουν την πεποίθηση της ισχυρής μετοχικής βάσης, αφετέρου στον παλιό γνώριμο ΒΟCHGR (Τράπεζα Κύπρου), που επανήλθε στο Χ.Α. και κάθισε στην παρέα των μερισματοφόρων μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις βασίζονται στις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επενδυτικών οχημάτων που επιλέγουμε, και όχι στη βεβαιότητα γι’ αυτή.
Η Wall Street στην κορυφή των επιλογών για τοποθετήσεις το 2025
Οσον αφορά την παγκόσμια επενδυτική σκηνή, φαίνεται ότι οι θετικές μεταβλητές είναι η επανεκλογή του Ντ. Τραμπ (και η συνέπεια στα λεγόμενά του, έως τώρα) που έχουν βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.
«Με λίγα λόγια», υπογραμμίζεται στην έκθεση, «κατατάσσουμε αρχικά τη Wall Street στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών». Για τα αμιγώς μετοχικά και πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια, μια απλή, λογική επιλογή για τις εκείθεν μετοχές έχει καλές πιθανότητες να αποφέρει σημαντικά κέρδη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν θα μεταβληθούν σημαντικά οι μεταβλητές. Επιμέρους, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν οι κλάδοι πληροφορικής-τεχνολογίας (SRIT, NYSE Arca:XLK), τηλεπικοινωνιών (SRTS, NYSE Arca:XLC) και χρηματοοικονομικών (SRFI, NYSE Arca:XLF), χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεμονωμένα «ονόματα» άλλων κλάδων.
Ενδεικτικά, σε καμία περίπτωση… εξαντλητικά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι JEF, CAVA, HWKN, GDDY, AVGO, EME, FIX, PWR, HWM, WMT, GOOGL, AAPL, TT, MSFT, JXN, CAT, NVDA, SFM, MOD, WM, MLI, VST, CASY, MSI. Ανάλογα με το προφίλ και τον χρόνο επένδυσης, υπάρχουν επιλογές από τα πιο βραχυπρόθεσμα Τ-Bills 3μηνων-12μηνων μέχρι και τα πιο μακροπρόθεσμα Strips. Υφίσταται και η εναλλακτική επιλογή των ETFs ή και Αμοιβαίων Κεφαλαίων, είτε επί χρηματιστηριακών δεικτών (S&P500, Nasdaq Comp., Russell2000) και κλαδικών δεικτών (ΧLC, KLK κ.λπ) είτε ομολογιακών-διαχείρισης διαθεσίμων.
Δείτε ακόμη:
- Επενδύσεις: Ετος ευκαιριών και προκλήσεων το 2025
- Τι πρέπει να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο το 2025
- Επενδύσεις: Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τις αγορές μετοχών και ομολόγων
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/12/2024)