Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

 Η αυξανόμενη προσφορά από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, αναμένεται επίσης να κρατήσει την αγορά πετρελαίου καλά εφοδιασμένη φέτος, ασκώντας πιέσεις στις τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου βούλιαξαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, ακυρώνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Παρά τις ανησυχίες για μείωση της παραγωγής από Ρωσία και Ιράν, λόγω των αυξανόμενων δυτικών κυρώσεων, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχώρησαν κατά 8 σεντς ή 0,1%, στα 76,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έπεσε κατά 15 σεντς ή 0,19%, στα 73,42 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες ανόδου την προηγούμενη εβδομάδα, που τους οδήγησαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, λόγω προσδοκιών για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα για την τόνωση της επιβραδυνόμενης οικονομίας της Κίνας.

Η αυξανόμενη προσφορά από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, αναμένεται επίσης να κρατήσει την αγορά πετρελαίου καλά εφοδιασμένη φέτος, ασκώντας πιέσεις στις τιμές.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν περισσότερα δεδομένα αυτήν την εβδομάδα, όπως την έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο την Παρασκευή, προκειμένου να αντλήσουν ενδείξεις σχετικά με την πολιτική επιτοκίων των ΗΠΑ και τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου.

«Η ανοδική κίνηση στις τιμές του αργού πετρελαίου φαίνεται να χάνει τη δυναμική της», έγραψαν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους. «Παρόλο που έχει υπάρξει κάποια σύσφιξη στην αγορά, τα θεμελιώδη στοιχεία μέχρι το 2025 εξακολουθούν να είναι άνετα, κάτι που θα πρέπει να περιορίσει την ανοδική τάση».

Οι ανησυχίες για τη μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία και το Ιράν λόγω κυρώσεων, ωστόσο, κράτησαν ένα όριο στις τιμές του πετρελαίου.

Η αβεβαιότητα αυτή μεταφράστηκε σε αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, όπως φαίνεται από την αύξηση των τιμών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για την Ασία τον Φεβρουάριο, η πρώτη τέτοια αύξηση σε τρεις μήνες.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους σε αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και επιλογές αργού πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ (CFTC) τη Δευτέρα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ