Το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο και απρόβλεπτο, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι πολιτικές του Ντ. Τραμπ και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας την τιμή του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά (3.001 δολάρια ανά ουγγιά, στις 17/3/2025), εξαιτίας της ανάγκης των επενδυτών για ασφαλείς επιλογές, ενώ θετικά συμβάλλει και η αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς αμφότερα θεωρούνται «επενδυτικά καταφύγια».
Ο χρυσός διαχρονικά ευνοείται από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τα επίπεδα πληθωρισμού, τη νομισματική πολιτική, τα πραγματικά επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ πρόσφατα οι τιμές του ενισχύονται από την αύξηση στις καθαρές αγοροπωλησίες χρυσού των κεντρικών τραπεζών, τις καθαρές ροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) και τις καθαρές θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Αυτοί οι παράγοντες εξετάστηκαν στο πλαίσιο ανάπτυξης και επιλογής ενός νέου οικονομετρικού υποδείγματος της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο περιλαμβάνει παράγοντες της αγοράς και όχι μόνο μακροοικονομικές μεταβλητές. Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, βάσει των παραπάνω μεταβλητών η θεωρητική τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σε 2.548 δολάρια ανά ουγγιά, 14% χαμηλότερα από την τιμή των 3.001 δολάρια ανά ουγγιά στις 17/3/2025.
Η μελέτη της τράπεζας υπενθυμίζει πως η κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, με την κατάργηση της συμφωνίας του Bretton Woods στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οδήγησε στην ελεύθερη διακύμανση της τιμής του χρυσού. Την τελευταία δεκαετία η τιμή του χρυσού έχει υπερδιπλασιαστεί, με την αύξηση από το 2022 να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ωστόσο, η άνοδος της τιμής του δεν συμβαδίζει με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την ενίσχυση του δολαρίου (έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2025) και τα επίπεδα των πραγματικών επιτοκίων (κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού ιστορικά). Από τις αρχές του 2022 η μακροχρόνια αντίστροφη σχέση του χρυσού με τις πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ άρχισε να εξασθενεί. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ενίσχυσαν τη ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, αντισταθμίζοντας την παραδοσιακή πίεση που ασκεί η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Η τιμή του χρυσού αποσυνδέθηκε από τους κύριους ιστορικά παράγοντες αύξησης της τιμής του λόγω της σθεναρής ζήτησης από κεντρικές τράπεζες και άλλες ισχυρές πηγές ζήτησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)