Τα ορόσημα του Απριλίου και η θετική προϊστορία του Χ.Α.

Ο τραπεζικός τομέας οδηγεί σε άνοδο του γ.δ., με 17,48% ετήσια απόδοση και συναλλαγές 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε mscι και ftse upgrades.

Δύο και η συνεδρίαση της Δευτέρας μένουν για το «κλείσιμο» Μαρτίου και πρώτου 3μήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μήνας αρκετά αποδοτικός για όσους είχαν τοποθετηθεί από τις 1.592,19 μονάδες του Γενικού Δείκτη, την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Στις 1.762,52 μονάδες ο Γ.Δ., μετά και το θεαματικό συν 1,73% της Δευτέρας, με συναλλαγές σχεδόν 200 εκατ. ευρώ (σ.σ.: για την ακρίβεια στα 192,9 εκατ. ευρώ), με τα 128,6 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μόλις τέσσερις τραπεζικές και ένα blue chip (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Metlen). Διευρύνοντας έτσι το θετικό σερί σε 6,70% (για τον Μάρτιο) και συνολικά 17,48% από την αρχή του έτους. Η αξία και η κατανομή συναλλαγών, συνδυαστικά με τις εντολές αγοράς που έφθασαν μέχρι τα νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο της Metlen (στα 40,10 ευρώ) και τα νέα υψηλά για τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών, καταδεικνύουν τη στόχευση των επενδυτών. Ο τραπεζικός παραμένει σταθερά κλάδος αιχμής, σε 6-8 blue chips το παράλληλο ενδιαφέρον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, αρχίζοντας από τον Απρίλιο. Συνεκτιμώντας πως μέρος των εισροών της Δευτέρας οφείλονταν σε ετεροχρονισμένες τοποθετήσεις, λόγω αναβάθμισης από τη Morgan Stanley, θα φανεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας (31/3) κατά πόσον η ανοδική πορεία θα έχει συνέχεια και σε τι χρονικό ορίζοντα.

Κοινή εκτίμηση πως σημαντικές εισροές αποδίδονται σε mid-long term χαρτοφυλάκια, προσβλέποντας είτε στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε watch list για upgrade από την MSCI είτε για αναβάθμιση από τον Οίκο FTSE/Russell. Ειδικότερα, όσον αφορά τον δεύτερο έχει εντάξει το Χ.Α. σε watch list από τον Σεπτέμβριο 2024 και σε 12μηνη περίοδο παρακολούθησης, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο 2025. Το «κλειδί» είναι η ενδιάμεση βαθμολόγηση της αγοράς από τον οίκο, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 8 Απριλίου. Πρακτικά το ενδεχόμενο αναβάθμισης τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ανοιχτό, κάτι που θα δικαιολογούσε μέρος των εισροών σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Ωστόσο, ακολουθούν άλλες δύο ημερομηνίες-ορόσημα που συνεκτιμώνται από μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Η πρώτη στις 17 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης της ΕΚΤ και ανακοινώσεων από την Κριστίν Λαγκάρντ, η δεύτερη την αμέσως επομένη 18 Απριλίου, ημέρα ανακοίνωσης της βαθμολόγησης του αξιόχρεου της οικονομίας από τη Standard & Poor’s. Στη μεν συνεδρίαση της ΕΚΤ θα φανεί κατά πόσον θα προχωρήσει -ή όχι- και σε νέα μείωση επιτοκίων, η δε επικεφαλής της πιθανότατα θα προδιαγράψει για τη συνέχεια τον ρυθμό μείωσης. Προφανώς βραδύτερος ρυθμός/λιγότερες μειώσεις ευνοούν καταρχήν το τραπεζικό σύστημα. Από τη δε ετυμηγορία της S&P θα διαφανεί η πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να επιταχύνουν -ή όχι- την περαιτέρω αναβάθμιση. Θυμίζω πως ο αμερικανικός οίκος έδωσε το investment grade τον Οκτώβριο 2023 (σε ΒΒΒ-, από ΒΒ+), ενώ αναβάθμισε το outlook τον Απρίλιο 2024, σε «θετικό» από «σταθερό». Στη βαθμολόγηση του Οκτωβρίου 2024, η S&P διατήρησε το αξιόχρεο στο ΒΒΒ, με «θετικές» προοπτικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου upgrade σε ορίζοντα 24 μηνών. Σύμφωνα με το τότε -Οκτωβρίου 2024- basic scenario, η αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει πιθανά την άνοιξη 2025, δηλαδή στην αξιολόγηση της Παρασκευής 18 Απριλίου. Ικανός λόγος για έναν διαχειριστή fund να «χτίζει» θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και συγκεκριμένα blue chips.

Επιπλέον λόγος θα μπορούσε να είναι η… προϊστορία του Απριλίου ως μήνα ιδιαίτερα φιλικού προς τις αγορές, ειδικότερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πράγματι, στα τελευταία έντεκα χρόνια τα δέκα ο Απρίλιος είναι μήνας με θετικό «ταμείο» για τους long επενδυτές, μάλιστα «μετρά» συνεχόμενα δέκα (μέχρι και το 2024). Παρότι οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές σήμερα, σε σχέση με πέρυσι και σε βάθος παρελθόντος χρόνου, η στατιστική προϊστορία είναι μία παράμετρος που κατά κανόνα συνεκτιμάται από τους διαχειριστές funds και τους επενδυτές.

Μ.ΓΕΛ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ