Η εξαγγελία Τραμπ για την επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές και μέχρι 245% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι μια απλή κίνηση πολιτικής πειθούς. Ηδη, έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες. Τα πρώτα εμπορικά κύματα αντιδράσεων δεν ήρθαν από την Κίνα, αλλά από τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες, που σπεύδουν να αναθεωρήσουν τιμοκαταλόγους, να ακυρώσουν παραγγελίες και – κυρίως – να ανεβάσουν τις τιμές λιανικής.
Για παράδειγμα, η Target ήταν από τις πρώτες που κινήθηκαν στην λογική των ανατιμήσεων, ανακοινώνοντας αυξήσεις 3% έως 7% σε είδη ένδυσης και οικιακής χρήσης. Ακολούθησε η Walmart με παρόμοια στρατηγική σε βασικά αγαθά, όπως προϊόντα καθαριότητας, λευκά είδη και μικρές συσκευές.
Οι τιμές στα fast fashion καταστήματα, όπως η Shein, επίσης, έχουν ήδη επηρεαστεί: ένα απλό μπλουζάκι που κόστιζε 35 δολάρια, κοστολογείται πλέον στα 38 ή και 40. Στον κλάδο των αυτοκινήτων, η Ford ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος τιμής στα pickup trucks μπορεί να αυξηθεί κατά 1.000 δολάρια.
Στο μεταξύ, η κινεζική απάντηση ήρθε με δασμούς 125% και περιορισμούς σε στρατηγικές εξαγωγές. Το παιχνίδι δείχνει να ξεφεύγει από τα όρια μιας εμπορικής διαπραγμάτευσης και να μετατρέπεται σε γεωπολιτικό showdown με πραγματικό κόστος για τις κοινωνίες.
Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο:
Εισαγωγικές εταιρίες με κινεζική εξάρτηση
Αλυσίδες λιανικής με φθηνό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο
Αμερικανικά νοικοκυριά με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα
Τι να περιμένουμε:
Νέα κύματα ανατιμήσεων μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες
Πιθανή αντίδραση της Fed με επανεκτίμηση νομισματικής πολιτικής
Κίνδυνος αναθεώρησης προβλέψεων ανάπτυξης στις ΗΠΑ