Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωαγορές έκλεισαν με απώλειες, πλην του γερμανικού DAX ο οποίος κράτησε το θετικό πρόσημο του, με τον τραπεζικό κλάδο να υπόκειται σε μεγάλη πίεση στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας ότι τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 20% τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,78%, στις 6.432 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,11%, στις 9.005 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 4.141 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 0,30% στις 326,67 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σήμερα σημείωσαν απώλειες. Μάλιστα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,2%.
Εκτός από τις ανησυχίες που προκάλεσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, οι ρευστοποιήσεις τροφοδοτήθηκαν και από την επιβεβαίωση ότι η Espirito Santo Financial Group κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.
Σε ταμπλό, στο -12,9% βρέθηκε η Portugal Telecom, μετά την ανακοίνωση ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της μονάδας της στη Βραζιλία παραιτήθηκε, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στη χώρα.
Με απώλειες που έφτασαν το 12% έκλεισε η Suedzucker, καθώς ανακοίνωσε πτώση 73% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου χρήσης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κερδοφορίας φέτος είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Στον αντίποδα, κέρδη 1,2% κατέγραψε η Solvay, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2014, εξαιτίας της υπεραπόδοσης ορισμένων μονάδων της οι οποίες σχετίζονται και με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές κατοικίας στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.