Με σπασμένα φρένα κινήθηκε η σημερινή μέρα στην Καβάλας η οποία έκλεισε με πτώση 5,7% με αποτέλεσμα να κλείσει πολύ κάτω από το «ψυχολογικό» και τεχνικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, στις 948,21 μονάδες.
Μάλιστα κάποια στιγμή ο δείκτης είχε φθάσει ακόμη πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στο 6,16%.
Οι αιτίες
Ως μία από τις αιτίες της σημερινής βουτιάς θεωρείται το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό το οποίο συνδυάζεται με τον εντονότατο προβληματισμό που διακατέχει τους δραστηριοποιούμενους στο Χ.Α, Έλληνες και ξένους, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Πρακτικά εκείνο που πρωτίστως προβληματίζει τους επενδυτές – και τους απομακρύνει από κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου – είναι η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας, εν όψει μάλιστα και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
Οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το πολιτικό ρίσκο και βγαίνουν από την αγορά με την σκέψη ότι, αν μείνουν εντός, τότε θα καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες στα μέσα Νοεμβρίου όταν κλείνουν οι περισσότεροι τα βιβλία. Από την άλλη πλευρά στα παράγωγα συνεχίζεται το ίδιο με πώληση μετοχών και αγορά συμβολαίων.
Η νέα έκθεση της Goldman Sachs
Το αρνητικό κλίμα δεν καταφέρνει να αναστρέψει ούτε η νέα έκθεση της Goldman Sachs ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν μόλις 1 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Ο Γενικός Δείκτης κινείτο περίπου στις 13.00 το μεσημέρι με πτώση 4,55% στις 960 μονάδες και ο FTSE 25 με πτώση 4,60% στις 312 μονάδες.
Την ίδια ώρα στο “κόκκινο” βρίσκονται όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία απογοήτευσε επενδυτές και αναλυτές, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο ετών και ενισχύοντας τους φόβους για την πορεία ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών ενισχύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου. Κι εδώ η αιτία ορίζεται, από τους αναλυτές, ως ο πολιτικός κίνδυνος και τα σχέδια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο που “τρομάζουν” τους αγοραστές ομολόγων.