Ενέσεις ρευστότητας, οι οποίες αγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ, σε τριμηνιαία βάση, χρειάζεται να ρίχνουν στις Αγορές οι κεντρικές τράπεζες ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις.
Το θέμα φέρνει η Citigroup, ενώ, από την πλευρά τους οι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν καλά και είναι αποφασισμένες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το sell off της περασμένης εβδομάδας έδειξε να “πείθει” τη Fed να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ οι τελευταίες ανησυχίες στην Ευρωζώνη οδηγούν την ΕΚΤ σε σκέψεις για νέα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, με την αγορά εταιρικών ομολόγων να συζητείται στο παρασκήνιο.
Υπολογίζοντας ότι η πλήρης απουσία υποστηρικτικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες θα δικαιολογούσε τριμηνιαία πτώση των αγορών κατά 10%, η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να ρίχνουν 200 δισ. δολάρια στην οικονομία κάθε τρίμηνο, για να αποτρέπουν το sell off.
Με δεδομένο ότι η Fed και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, με τα οποία έριξαν το 2012 σχεδόν 1 τρισ. δολάρια, η Citigroup σημειώνει πως “η αρνητική αντίδραση των αγορών ήταν και καθυστερημένη”.
Πάντως, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, εάν η Wall Street σημειώσει περαιτέρω πτώση 10%, αυτό θα πυροδοτήσει προσδοκίες για έναν τέταρτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τη Fed. Εξάλλου, αυτό ακριβώς δείχνει η εμπειρία, καθώς η Fed απάντησε με τύπωμα χρήματος στην πτώση της Wall Street κατά 11% το 2010 και κατά 16% το 2011.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τη Citigroup, είναι πως παρότι η Fed βρίσκεται σε φάση απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας (το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τελειώνει αυτό το μήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων, αν και πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard, έδειξαν ότι η αύξηση του κόστους χρήματος ενδέχεται να καθυστερήσει, εάν οι συνθήκες σε αγορές και οικονομίες το απαιτήσουν), η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αντισταθμίσουν και με το παραπάνω τις συνέπειες, ρίχνοντας πρόσθετη ρευστότητα στο σύστημα, κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς εταιρικών ομολόγων, καθώς φαίνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS, που τίθεται σε εφαρμογή από χθες, δεν επαρκεί για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία όσο θα ήθελε ο Mario Draghi.
Ήδη, οι αναλυτές έχουν αρχίσει τους υπολογισμούς για το όφελος της πραγματικής οικονομίας, με τις εκτιμήσεις τους να αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 900 δισ. ευρώ εταιρικών ομολόγων που θα μπορούσαν να αγοραστούν από την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η Berenberg, η ΕΚΤ θα αποκλείσει από ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων τους μη καλυμμένους τίτλους, ενώ θα πρέπει να εφαρμόσει τους γνωστούς κανόνες που χρησιμοποιεί και στα collaterals, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αγοράσει τίτλους junk.
Εάν υποτεθεί ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο τα ομόλογα με ελάχιστο ύψος έκδοσης 150 εκατ. ευρώ, αυτά που έχουν εκδοθεί από εταιρεία της Ευρωζώνης και είναι σε ευρώ, τότε, τα ομόλογα που μπορούν να αγοραστούν ανέρχονται σε 800-850 δισ. ευρώ. Η Berenberg υπολογίζει ότι με μια τέτοια κίνηση, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος, αγγίζοντας τα 500-700 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.
Από την πλευρά της, η Barclays σημειώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους 560 δισ. ευρώ του μη χρηματοοικονομικού τομέα και 320 δισ. ευρώ του χρηματοοικονομικού.
“Με τις κεντρικές τράπεζες να ανησυχούν πολύ περισσότερο για την επιστροφή στην ύφεση παρά για τις φούσκες στις αγορές, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν ξανά κινήσεις”, εξηγεί η Citigroup.