Σε ρόλο «μπαλαντέρ» οι τράπεζες – Οι πρωταγωνιστές με το ισχυρό business story
Σε θολά -αν όχι ταραγμένα- νερά, «κολυμπούν» επενδυτές και μετοχές, καθώς η οικονομική συγκυρία και η πολιτική ένταση ευνοούν το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που επισκιάζει και το ταμπλό του ΧΑ ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη.
Στις 10 Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης ήταν λίγο υψηλότερα από τις 1.000 μονάδες. Σε διάστημα λίγων ημερών βρέθηκε στις 850 μονάδες, για να επιστρέψει άμεσα έως τις 1023 μονάδες -και πλέον στις 960 μονάδες προσπαθεί να βρει μια σχετική ισορροπία.
Το πολιτικό κλίμα
Η εσωτερική πολιτική κατάσταση διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην διατήρηση αυτού του τόσο ασταθούς κλίματος. Σε λιγότερο βαθμό, την αβεβαιότητα επέτειναν τα stress test των συστημικών τραπεζών (τα οποία, ως απεδείχθη, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς) και η πορεία των διεθνών Αγορών. Βάσει των αποδόσεων και της μεταβλητότητας της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Αγορά έχει διαχωρίσει τις μετοχές σε δυο κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από μετοχές που εμφανίζουν αρκετά μεγαλύτερη πτώση και κατ’ ουσίαν προεξοφλούν τον πολικό κίνδυνο ταχύτερα, όπως κρατικές και κάποιες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις μετοχές που εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά με αυτήν της Αγοράς.
Οι «μπαλαντέρ» και οι προοπτικές
Σε αυτόν τον δυαδικό διαχωρισμό των μετοχών, οι τραπεζικές μετοχές και τα warrants τους αποτελούν μια κατηγορία «μπαλαντέρ», ικανές να οδηγήσουν την Αγορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Μετά τη διόρθωση, οι ελληνικές μετοχές μπορεί υπό συνθήκες να προσφέρουν καλύτερες προοπτικές από αυτές που απεικονίζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή στο ταμπλό του ΧΑ. Προϋποθέσεις είναι η συμφωνία με την τρόικα αλλά και να κερδηθεί το πολιτικό στοίχημα αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι μεταβολές θα είναι αιφνίδιες και το volatility υψηλό.
Οι πρωταγωνιστές με το ισχυρό business story
Οι μετοχές που θα ξεχωρίσουν, εκτός από τον εξωτερικό προσανατολισμό, θα έχουν ισχυρό business story και θα διαπραγματεύονται με δείκτες χαμηλότερους των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η διόρθωση στις τιμές αυτών των μετοχών θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τοποθετήσεις, μόλις ο πολιτικός κίνδυνος αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Οι αποδόσεις τους, η μεταβλητότητα, αλλά και η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά τους, μπορεί να περιλαμβάνουν το συνολικό εύρος της κίνησής τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties)
Είναι με διαφορά η μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης με την καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό του χρηματιστηρίου σε όλο το διάστημα της υψηλής μεταβλητότητας και από τις αρχές του έτους. Πτώση 3% στο μήνα και +27% από τις αρχές τους έτους.
ΟΠΑΠ
Εμφανίζει καλύτερη απόδοση από τις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Απέχει 25% από το χαμηλό του, αλλά οι αποδόσεις του στο μήνα και στο τρίμηνο είναι -8% και -15%, παρόμοια επίδοση με τον Γενικό Δείκτη.
ΟΤΕ
Η ισχυρή υποαπόδοσή του νωρίτερα από την αγορά έχει φέρει τη μετοχή να κινείται στα 9,5 ευρώ, 12% υψηλότερα από τα χαμηλά των 52 εβδομάδων. Οι απώλειες 8% στο μήνα είναι στα ίδια επίπεδα με το Γενικό Δείκτη.
Jumbo
Μετά και τα πρόσφατα κέρδη απέχει 22% από τα χαμηλά έτους στα 7,95 ευρώ ανά μετοχή, εντούτοις οι αποδόσεις μήνα και τριμήνου είναι οριακά καλύτερες της Αγοράς.
Μέτκα – Μυτιληναίος
Η παράλληλη πορεία στο ταμπλό του Χ.Α. έχει διακοπεί. Η πρώτη αντιδρά από τα χαμηλά δωδεκαμήνου κάτω και από τα 8 ευρώ, ενώ η έτερη βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων αποδόσεων από τις αρχές του έτους με σαφή υπεραπόδοση.
Folli Follie Group
Απέχει 17% από τα χαμηλά μηνός, αλλά απέχει αρκετά από τα χαμηλά έτους (+30%). Οι επιδόσεις της στο ταμπλό του Χ.Α. στο μήνα και στο τρίμηνο είναι -9% και -15%, παρόμοια με την αγορά, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά κέρδη για την περίοδο εξαμήνου και για ολόκληρο το 2014.
Τιτάν
Πραγματοποίησε χαμηλό στα 16,10 ευρώ στις 16/10 και έκτοτε κινείται 18% υψηλότερα, ενώ η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι -9% και στο τρίμηνο -13%, όπως και η Αγορά.
Coca Cola HBC
Είναι η μόνη μετοχή με κέρδη στο μήνα από το Large Cap και εξακολουθεί να κινείται τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εξάμηνο αντίθετα με την πορεία των δεικτών. H πτώση 1η/1, ωστόσο, είναι ελαφρώς μικρότερη της Αγοράς.
Τα «χαρτιά» που προβληματίζουν
Ωστόσο έντονο σκεπτικισμό προκαλούν τα στοιχεία που ακολουθούν για πολλές άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Intralot, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έφτασαν να είναι διαπραγματεύσιμες σε επίπεδα 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν μεταξύ των 750 και των 800 μονάδων.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Λειτουργούν προεξοφλητικά της πολιτικής κατάστασης και παρά την αντίδραση με +14% και +11% στην εβδομάδα αντίστοιχα, εξακολουθούν να υποαποδίδουν στο μήνα και στο τρίμηνο των δεικτών.
Viohalco Κινείται 9% υψηλότερα από το χαμηλό της, οι αποδόσεις της σε όλα τα διαστήματα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.
ΕΥΔΑΠ
Διαμορφώθηκε σε νέα χαμηλά έτους και δωδεκαμήνου στα 5 ευρώ ανά μετοχή προτού αντιδράσει κατά 20% στην εβδομάδα. Η πτώση της από το υψηλό της στις 29 Ιουλίου ξεπερνά το 40% ενώ στο τρίμηνο είναι -35%.
ΕΧΑΕ
Η απόδοση της παραμένει υψηλότερα κατά 17% από τα χαμηλά δωδεκαμήνου, αλλά η πτώση της στο τρίμηνο και στο εξάμηνο προσεγγίζει το 20% και το 32%, πολύ υψηλότερα από την Αγορά.
ΔΕΗ
Που επίσης σημείωσε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου πριν αντιδράσει όπως και η ΕΥΔΑΠ, οι απώλειες της από το υψηλό των 12,75 ευρώ ξεπερνούν το 50% και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί σηματωρό της αγοράς και προεξοφλητικό μηχανισμό του πολιτικού ρίσκου στην αγορά. Αποδόσεις -25% και -38% στο μήνα και στο τρίμηνο.
ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και Motor Oil
Η εικόνα είναι επίσης πολύ επιβαρυμένη. Για την πρώτη, αντέδρασε με +10% από τα νέα χαμηλά έτους, ενώ τα ΕΛΠΕ απέχουν 8% από τα ιστορικά της χαμηλά. Για τη Motor Oil, οι απώλειες στο εξάμηνο προσεγγίζουν το 30%.
Οι «αυτόνομοι»
Eurobank
Παρ’ ότι έχει σημειώσει το υψηλότερο ριμπάουντ, σχεδόν 36% από το χαμηλό μήνα και έτους στο 0,202 ευρώ στις 15/10, οι αποδόσεις της στο μήνα και στο τρίμηνο είναι -10% και -15%, ενώ σε διάστημα του έτους η απόδοσή της είναι από τις πλέον αρνητικές, φθάνοντας το 50%.
Τράπεζα Πειραιώς
Διαμορφώνεται 18% υψηλότερα από το χαμηλό έτους της στο 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι αποδόσεις της σε διάστημα μηνός και τριμήνου είναι -8% και -17%.
Alpha Bank
Το χαμηλό έτους που συμπίπτει με τις άλλες δύο τράπεζες ημερολογιακά στις 15/10, η απόδοση της από το χαμηλό προσεγγίζει το 15%, ωστόσο οι πρόσφατες αποδόσεις της είναι αρκετά χειρότερες με μόλις -15% στο μήνα.
Εθνική Τράπεζα
Το χαμηλό του 1,80 ευρώ στις 15/10 αποτελεί και ιστορικό χαμηλό διαπραγμάτευσης για τον τίτλο, ενώ οι αποδόσεις της στα διαστήματα μηνός και τριμήνου είναι -11% και -12%.