Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 40% από τον Ιούνιο έως και σήμερα, διαμορφούμενη χαμηλότερα από τα 70 δολάρια. Αυτή η πορεία καταφθάνει μετά από πέντε χρόνια σταθερότητας.
Στη σύνοδό τους στη Βιέννη, στις 27 Νοεμβρίου, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους, οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση την τιμή του “μαύρου χρυσού”.
Η πτώση του πετρελαίου πλήττουν και άλλες χώρες όπως οι Ρωσία (όπου το ρούβλι έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα), Νιγηρία, Ιράν και Βενεζουέλα.
Όμως γιατί το πετρέλαιο υποχωρεί; Σύμφωνα με τον “Economist” τέσσερις είναι οι αιτίες γι’ αυτήν την πορεία.
Πρώτον η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, της καλύτερης χρήσης των ενεργειακών πηγών και της στροφής από το πετρέλαιο σε άλλες μορφές ενέργειας.
Δεύτερον, οι ταραχές σε Ιράκ και Λιβύη – δύο χώρες των οποίων η ημερήσια παραγωγή φθάνει στα 4 εκατ. βαρέλια – δεν επηρέασαν την πετρελαϊκή παραγωγή τους. Ως φαίνεται η αγορά ανησυχεί λιγότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Τρίτον η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Αν και δεν εξάγει πετρέλαιο, έχει κατορθώσει να μειώσει τις εισαγωγές της, βοηθώντας στο να αυξηθούν οι αδιάθετες ποσότητες που υπάρχουν στην αγορά.
Τέταρτον, οι Σαουδάραβες και οι άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, αποφάσισαν ότι δεν θα θυσιάσουν το μερίδιο που κατέχουν στη διεθνή αγορά για να στηρίξουν την τιμή πετρελαίου. Μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα ωφελήσουν χώρες που απεχθάνονται, όπως το Ιράν και η Ρωσία.
Η Σ. Αραβία μπορεί με ευκολία να “αντέξει” χαμηλή τιμή πετρελαίου. Διαθέτει 900 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και έχει ελάχιστο κόστος (μόλις 5 έως 6 δολάρια το βαρέλι) παραγωγής πετρελαίου.