Μεγάλο το discount, αλλά κανείς δεν μπορεί να πάρει θέσεις με ασφάλεια
Άδειασε από μετοχές η ΕΤΕΣΕΠ
Ένας μεγάλος «γρίφος» παραμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αν την κοιτάξει κανείς από την πλευρά των παραγώγων.
Στην υποκείμενη αγορά επικρατούσε η συνηθισμένη μεταβλητότητα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Παραγώγων της Αθήνας και οι traders των συμβολαίων και οι market makers ήταν προβληματισμένοι, από το εξαιρετικά μεγάλο όσο και ασυνήθιστο discount που έφθανε το Future του 25άρη έναντι του δείκτη, καθώς πλησίασε και τις 10 μονάδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές το συμβόλαιο του Ιανουαρίου δείχνει πτώση- ωστόσο αυτό κανείς δεν μπορεί να το διακριβώσει με ακρίβεια όταν επικρατούν οι γνωστές συνθήκες της ρηχής αγοράς.
Το discount, στα παράγωγα, δηλαδή η χαμηλότερη αποτίμηση του συμβολαίου έναντι της υποκείμενης αγοράς μπορεί να υποδείκνυε άνοδο, ,όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωστής ρηχής αγοράς- και στα παράγωγα- είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια ώστε να αξιολογηθεί πολύ πιθανό το συγκεκριμένο σήμα.
Τις τελευταίες ημέρες η ΕΤΕΣΕΠ έχει ξεμείνει από μετοχές, έτσι δεν υπάρχει η ευκαιρία για κάποιους να δανειστούν μετοχές. Για ποιούς λόγους, όμως, η ΕΤΕΣΕΠ δεν διαθέτει ελληνικές μετοχές από τον FTSE25 και κυρίως γιατί όσοι διαθέτουν μετοχικά πακέτα δεν προτιμούν να τα δανείσουν εξασφαλίζοντας μάλιστα επιτόκιο δανεισμού εξαιρετικά ελκυστικό που φτάνει και το 6%; Σύμφωνα με τα όσα λένε παράγοντες της αγοράς παραγώγων η αβεβαιότητα που επικρατεί κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν πως δεν πρέπει να κρατούν δεσμευμένα τα μετοχικά πακέτα τους έστω και αν δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν όμως το κλίμα επιδεινωθεί ξαφνικά τότε μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν άμεσα σε ρευστοποιήσεις και άρα επιλέγουν να χάσουν την απόδοση που εξασφαλίζει ο δανεισμός.
Tις τελευταίες ημέρες, επίσης, από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου προκύπτει, ότι κανένας δεν γνωρίζει πόσες ελληνικές μετοχές έχουν δανειστεί οι επενδυτές ούτε από την ΕΤΕΣΕΠ, ούτε από τις αγορές OTC. Η τελευταία είναι και το μεγάλο ερωτηματικό καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν την δυνατότητα να δανειστούν μετοχές είτε από τις πλατφόρμες, είτε από μεγάλους ξένους οίκους.
Μάλιστα, οι τελευταίοι έχουν αρκετές τραπεζικές μετοχές καθώς από την περίοδο των αυξήσεων κεφαλαίου και εντεύθεν διαθέτουν μεγάλα πακέτα μετοχών τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του trading – το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλης μεταβλητότητας είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο. Eπίσης πρέπει να σημειώσει κανείς την κίνηση την οποία έκανε το συμβόλαιο του ftse25 κατά την ημέρα της μεγαλύτερης πτώσης της χρονιάς ( 12,79% ).
Τότε το παράγωγο συμβόλαιο του Ftse25 βρέθηκε στο κλείσιμο στο limit down με βουτιά 9,41% . Τούτο στην γλώσσα των παραγώγων σημαίνει ότι όποιος το σορτάρει, δηλαδή το πουλάει περιμένει την αγορά ακόμα 2% πιο κάτω ( στο επίπεδο του Δείκτη ). Αντίθετα, όποιος το αγοράζει σ αυτά τα επίπεδα περιμένει άνοδο 2%.
Τι πιστεύουν για τις κινήσεις των ξένων επενδυτών
«ΤΟ tape ( η ταινία στην οποία γράφονταν παλιότερα οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ ) , μάλλον μας λέει ότι, στην Ελλάδα θα εκλεγεί πρόεδρος παρά το ότι, δεν θα εκλεγεί» λέει στο dealnews παράγοντας της αγοράς ο οποίος εκ της θέσεως του μπορεί να διακριβώσει τις κινήσεις των ξένων. Όπως συμπληρώνει στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα της αγοράς – η οποία είναι και πιο αυθεντική αποτύπωση της πραγματικότητας επειδή κάποιοι βάζουν τα χρήματα τους – δείχνει πως δεν υπάρχουν πωλητές.
Η αγορά ανοίγει ανοδικά δίχως πωλητές και μεταστρέφεται αργότερα. Ωστόσο, και την ώρα της πτώσης δεν σημειώνονται σημαντικές πωλήσεις. Τα σημάδια είναι θετικά κι ήθελε να πάρει κανείς ένα στοίχημα αυτό μάλλον θα ήταν υπέρ της εκλογής του προέδρου, συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Ο αντίλογος σ αυτή την θετική άποψη είναι ότι, οι ξένοι επενδυτές – που βρίσκονται μακράν της ελληνικής πραγματικότητας και δεν γνωρίζουν για τις θεατρικές «επιθεωρήσεις» στο ξενοδοχείο Plaza με τις καλωδιώσεις και τις κάμερες – έχουν μάλλον βραχυπρόθεσμη ματιά στην αγορά.
Μόλις θα συνειδητοποιήσουν ότι, η παρούσα βουλή δεν εκλέγει πρόεδρο τότε οι πωλήσεις θα είναι δίχως αύριο. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι, αυτήν περίοδο, ανεξάρτητα του τι γίνεται στην Ελλάδα, στις ξένες αγορές οι ξένοι διαχειριστές βρίσκονται σε διακοπές και φροντίζουν να διατηρούν σε κάποια επίπεδα τιμών στις μετοχικές τους θέσεις.
Αυτό εξηγεί και τις ανοδικές κινήσεις σε ορισμένες βασικές μετοχές, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca- Cola. Μ άλλα λόγια, τα ξένα χαρτοφυλάκια και ιδιαίτερα αυτά που διατηρούν θέσεις άνω του 5% προτίμησαν να «ωραιοποιήσουν» τις τιμές και να τις διατηρήσουν σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Αν όμως οι πολιτικές εξελίξεις είναι αιφνίδιες από την μη εκλογή του προέδρου από την παρούσα βουλή ( προκήρυξη πρόωρων εκλογών ) τότε είναι άγνωστο τι θα πράξουν χαρτοφυλάκια όπως του John Paulson – ο οποίος είχε προειδοποιήσει προ μερικών εβδομάδων ότι, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις εκλογές και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.