Μετοχές ιαπωνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield) είναι μεταξύ των επενδυτικών επιλογών της Deutsche Bank για το 2015, σε έκθεση της γερμανικής τράπεζας ( «Seven Questions and Trades for 2015») στην οποία εξετάζεται η πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Οι αναλυτές της τράπεζας θέτουν και απαντούν επτά ερωτήματα, μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν να καθορίσουν με ασφαλέστερο και πιθανώς αποδοτικότερο τρόπο τις τοποθετήσεις τους:
1. Πόσο θα διαρκέσει ο τρέχον (οικονομικός) κύκλος;
Η μη συγχρονισμένη πορεία στην ανάκαμψη των οικονομιών της υφηλίου, όπως συμβαίνει στον τρέχον οικονομικό κύκλο, είναι κάτι συνηθισμένο. Η περίοδος 2003-07 αποτέλεσε μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει τουλάχιστον για τρία χρόνια.
2. Αποτιμήσεις και αποδόσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο του κύκλου;
Όχι. Μετοχές και ομόλογα υψηλής απόδοσης εξακολουθούν να είναι φθηνά. Ως εκ τούτου προτιμήστε long τοποθετήσεις σε assets ανάπτυξης (μετοχές, ομόλογα υψηλής απόδοσης) και short τοποθετήσεις σε assets ύφεσης (κρατικά ομόλογα, χρυσός).
3. Γιατί είναι τόσο χαμηλές οι αποδόσεις των ομολόγων;
Δεν ευθύνεται ούτε ο χαμηλός πληθωρισμός, ούτε ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Αιτία οι «χαμηλές» προσδοκίες των αγορών για τη νομισματική πολιτική, παρά τα μηνύματα που αποστέλλει η Fed. Ομαλοποίηση των ονομαστικών επιτοκίων θα πρέπει να «μεταφραστεί» σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Επενδυτική συμβουλή: σορτάρισμα των 5ετών TIPS
4. Τι συνέβη στον κύκλο επένδυσης ομολόγων και μετοχών;
Υπήρξε υποχώρηση των επιτοκίων. Η ομαλοποίηση των επιτοκίων αποτελεί «σήμα» για να ξεκινήσει ένας κύκλος επαναπροσδιορισμού των τοποθετήσεων. Επενδυτική συμβουλή: long τοποθετήσεις σε τράπεζες – short τοποθετήσεις σε REITs
5. Υψηλότερα επιτόκια σημαίνει αποδυνάμωση των μετοχών;
Εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο ενισχύονται τα επιτόκια: υψηλότερος πληθωρισμός ή πραγματικά υψηλότερα επιτόκια; Στην περίπτωση του υψηλότερου πληθωρισμού οι μετοχές θα δεχθούν πλήγμα, στην περίπτωση που τα πραγματικά επιτόκια κινηθούν υψηλότερα, τότε οι μετοχές θα ενισχυθούν.
6. Γιατί κατέρρευσε το πετρέλαιο; Γιατί εμπορεύματα και μετοχές ακολουθούν διαφορετική πορεία;
Βασική αιτία η πορεία του δολαρίου, αν και συνέβαλε τόσο η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη όσο και το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Επενδυτική συμβουλή: long τοποθετήσεις σε μετοχές, βιομηχανικά μέταλλα και καταναλωτικό κλάδο. Short τοποθετήσεις σε εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα και ενέργεια.
7. Το de-rating των αναδυόμενων αγορών έχει ολοκληρωθεί;
Όχι ακόμη, καθώς οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την πορεία δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.
Επιλογές επενδύσεων
Οι συντάκτες της έκθεσης εξετάζουν όλες τις μορφές επενδύσεων, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και αιτιολογώντας γιατί προσδίδουν «υπέρβαρη» («overweight»), «ουδέτερη» («neutral») ή «υπόβαρη» («underweight») σύσταση σε κάθε μία εξ αυτών.
Ομόλογα: Όπως προαναφέρθηκε η Deutsche Bank διατηρεί «υπέρβαρη» σύσταση για τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, ενώ προσφέρει «ουδέτερη» σύσταση για τα ομόλογα χρηματοοικονομικών ομίλων και για τα ομόλογα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.
Αντίθετα είναι απόλυτα αντίθετη στις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, με «υπόβαρη» σύσταση γι’ αυτά ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Βρετανίας και Ιαπωνίας.
Εμπορεύματα: Η μόνη αγορά εμπορευμάτων που μοιάζει να κερδίζει τη «συμπάθεια» των αναλυτών της Deutsche Bank είναι τα αγροτικά, καθώς σε αυτά προσφέρεται «ουδέτερη» σύσταση. Ο οίκος εξηγεί ότι η ενίσχυση του δολαρίου και η διαφορετική πορεία των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου καθιστά τον κλάδο εμπορευμάτων μη ελκυστικό για ευρείες επενδύσεις.
Μετοχές: Το επενδυτικό «είδος» που αποτελεί την κορυφαία επιλογή των αναλυτών της Deutsche Bank για το 2015. Όπως τονίζει η ιαπωνική αγορά είναι εξαιρετικά φθηνή, η αμερικανική ελαφρώς φθηνή, ενώ αυτές της Ευρώπης έχουν δίκαιη (fair) αποτίμηση. Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών παραμένουν σε de-rating με αυτόν τον κύκλο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ως εκ τούτου η γερμανική τράπεζα προσδίδει «υπέρβαρη» σύσταση σε αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές, «ουδέτερη» σε ευρωπαϊκές και «υπόβαρη» σε μετοχές αναδυόμενων αγορών. Τονίζεται ακόμη ότι η αγορά της Ιαπωνίας είναι η φθηνότερη παγκοσμίως και ως εκ τούτου διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανόδου.
Σε επίπεδο κλάδων συστήνονται επενδύσεις σε αυτούς: χρηματοοικονομικών, βιομηχανίας, τεχνολογίας πληροφορικής και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Στον αντίποδα προτείνεται να αποφευχθούν οι επενδύσεις στους κλάδους: ενέργειας, πρώτων υλών, σταθερών καταναλωτικών αγαθών, κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών.