Πρωτιά των τραπζικών τίτλων στο daily trading – Διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά»
Στο έλεος της πολιτικής διαπραγμάτευσης αλλά και πάσης φύσεως φημολογιών και ανακοινώσεων βρέθηκε το ταμπλό κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αμέσως σχεδόν μετά το κλείσιμο της κάλπης, την 25η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.
Μετά βεβαίως την χθεσινή συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ), δικαιώθηκαν πανηγυρικά οι ψύχραιμοι, που όλο αυτό το διάστημα προέτρεπαν σε αυτοσυγκράτηση, ερμηνεύοντας τα δεδομένα όχι απαραίτητα με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια αλλά περισσότερο χρησιμοποιώντας ως καταλληλότερο «εργαλείο» την πολιτική τους… διαίσθηση.
Μετοχές και ομόλογα επέδειξαν αντοχές
Η χθεσινή συμφωνία απέδειξε ότι οι κινδυνολόγοι, που έκαναν λόγο για «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων και επικείμενο Grexit, για ακόμη μία φορά λειτούργησαν υπό καθεστώς πλήρους άγνοιας ή, έστω, εκ του πονηρού. Διότι η σταθεροποίηση του ταμπλό δηλώνει το γεγονός της σημαντικής αντοχής μετοχών και ομολόγων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διάθεσή τους δεν θα παρουσιάσει μεταβλητότητα και ότι δεν θα σημειωθεί «διόρθωση», καθώς παραμένουν αρκετά θέματα ανοικτά.
Το γενικό συμπέρασμα των τελευταίων συνεδριάσεων στο ΧΑ, όπου παρατηρείται μια αλλαγή ισορροπίας μεταξύ πωλητών και αγοραστών αλλά και μια εκτίναξη του όγκου συναλλαγών, φανερώνει την μεγάλη επιρροή των πολιτικών εξελίξεων στην αποτίμηση των λεγόμενων «βαριών» χαρτιών. Βασικό στοιχείο παραμένει η απόκλιση της πορείας των τραπεζικών τίτλων από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.
Αθροιστικά όμως, έχει υπάρξει μια σχετική αλλαγή ισορροπίας ανάμεσα στους πωλητές και τους αγοραστές. Οι όγκοι των συναλλαγών, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί από τις 26 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι πέρα από το daily trading, υπάρχουν μεγάλα στοιχήματα στα «βαριά χαρτιά» βάσει των πιθανών εξελίξεων.
Στις τραπεζικές μετοχές η «μερίδα του λέοντος»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του daily trading, στην πλειονότητά τους οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν αξιόλογα κέρδη το 2015, ενώ ο Γενικός Δείκτης, μετά και τη χθεσινή εκτίναξη κατά 9,8%, έπιασε το βηματισμό των ξένων ευρωπαϊκών Αγορών, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον δείκτη των τραπεζών να εξακολουθούν να υποαποδίδουν.
Στον αντίποδα, Viohalco, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΔΕΗ, ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ταμπλό με αποδόσεις από 27% έως 119%.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στις συναλλαγές, αφού στις περισσότερες συνεδριάσεις αθροιστικά οι τέσσερις τίτλοι ξεπερνούν το 75% του συνόλου. Παράλληλα, οι όγκοι των συναλλαγών για τις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2015, σε σύγκριση με τον μέσο όρο τους για το 2014.
Ειδικά στην περίπτωση της Eurobank, από τα 26 εκατ. μετοχές ημερήσιου μέσου όγκου συναλλαγών κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2015 πραγματοποιεί συναλλαγές 69 εκατ. μετοχών, ενώ και στις άλλες τρεις τράπεζες τα στοιχεία από τους όγκους των συναλλαγών είναι εντυπωσιακά. Χρονικές περίοδοι με τέτοια ανακατανομή ή αναδιανομή χαρτιών πάντοτε αποτελούν προεόρτια σημαντικών κινήσεων στις τιμές των μετοχών.
Βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών μετοχών
Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει την καλύτερη εικόνα σε όρους αποδόσεων το 2015 με θετικό πλέον πρόσημο +14%, ενώ το εύρος της διακύμανσής της είναι από το 0,79 ευρώ έως τα 1,72 ευρώ. Η απόσταση της τιμής από τα δύο όρια ξεπερνά το 115%, ενώ η μεταβλητότητα της τιμής το 50%.
Για τη Eurobank η απόδοση διαμορφώνεται σε -7% το 2015 και η τιμή της έχει κάτω όριο το 0,10 ευρώ και πάνω όριο το 0,209 ευρώ, με τα δύο όριο να ξεπερνούν το 100% και τη μεταβλητότητα να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 60%.
Η Alpha Bank, η απόδοση της οποία φέτος είναι -7,5%, έχει κινηθεί ανάμεσα στο 0,259 ευρώ και το 0,51 ευρώ, περίπου 97%, με τη μεταβλητότητα να πλησιάζει το 55%. Τέλος, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2015 στο -19% με εύρος της τιμής μεταξύ 0,47-1,01 ευρώ και volatility στο 60%.
Τα άλλα blue chips
Αξιοσημείωτη πίεση δέχθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος παραδοσιακά διαθέτει μια από τις μετοχές με μεγάλη βαρύτητα στην εγχώρια Aγορά. Από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20/2, η εικόνα αντιστράφηκε, δείχνοντας ότι ο πωλητής έχασε το πάνω χέρι ή σταμάτησε να μειώνει τη θέση του.
Μετά το +16% χθες, η απόδοση της μετοχής το 2015 μειώθηκε στο -1% αφού ακολουθούσε στενά τις αποδόσεις των τραπεζών, με τον όγκο των συναλλαγών το 2015 επίσης να έχει αυξηθεί σχεδόν 100% από τον μέσο όρο πέρσι. Τα όρια κίνησης της μετοχής του Οργανισμού είναι 7,25 – 9,35 ευρώ, αλλά η μεταβλητότητα της τιμής είναι η τρίτη χαμηλότερη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 23%, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κινήσεις στο παράγωγο της μετοχής όπου ο όγκος των συμβολαίων έχει εκτοξευτεί.
Στον αντίποδα, ο τίτλος του ΟΠΑΠ, εκτός του ότι σημειώνει πολύ μικρότερες απώλειες, δεν εμφανίζει τόσο ισχυρή αύξηση στις συναλλαγές του. Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, αποτελεί τον τίτλο με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, από τις δέκα μετοχές που συνθέτουν το δείκτη MSCI Greece. Τα όρια κίνησης του ΟΠΑΠ το 2015 βρίσκονται μεταξύ 6,75 και 9,90 ευρώ και η μεταβλητότητά του είναι της τάξεως του 35%, αρκετά υψηλότερη από τον ΟΤΕ.
Η σύγκριση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ δεν είναι τυχαία, αφού σε όλο το προηγούμενο έτος ο τίτλος του ΟΤΕ ήταν διαπραγματεύσιμος με σαφή υποαπόδοση έναντι του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η απόλυτη διαφορά στην τιμή τους ήταν μικρότερη από το μισό ευρώ σε όρους, discount το οποίο έκλεισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Η δεύτερη μετοχή σε όρους συμμετοχής των θεσμικών μετοχών είναι η ΔΕΗ με 26%. Παρότι η αγορά εκτιμάει ότι η Επιχείρηση θα έρθει «αντιμέτωπη» τελικά με συγκεκριμένα ρίσκα που σχετίζονται με τη λειτουργία της, μετά την ισχυρή υποαπόδοση της το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2015, ξεπερνά αισθητά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι συναλλαγές στη μετοχή είναι αυξημένες κατά 22% το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο το 2014 ενώ η μετοχή έχει κινηθεί στο πεδίο τιμών 4,25 – 6,99 ευρώ, με volatility που ξεπερνά ελαφρώς το 35%.
Τέλος, την πιο αξιοσημείωτη απόδοση και μεταβλητότητα από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει η μετοχή της Viohalco, με +119% και +108% αντίστοιχα, και την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να προσεγγίζει τα 815 εκατ. ευρώ.
Παρά την άνοδο, η τιμή της δεν έχει ακόμα φτάσει την τιμή επιστροφής στο Χ.Α., ενώ οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί μόλις 12% το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους.